Кад је умро испод кафанског стола, мислили су да се шали: Засмијавао је људе пјесмом, а тугу маскирао алкохолом

Г.С.
Кад је умро испод кафанског стола, мислили су да се шали: Засмијавао је људе пјесмом, а тугу маскирао алкохолом

Народни пјевач Томислав Чоловић, прославио се чувеним хитом „Мали мрав“, међутим, није припадао врху естраде.

Томислав је рођен у Краљеву и у том граду био је познат као кафански човек, али и велики човјекољубац - наступио је на више од 1.000 добротворних концерата. Пјевао је и сарађивао с највећим звездама народне музике.

Године 2008. преминуо је у Краљеву - за кафанским столом, гдје га је срце издало.

„Памтим, како не памтим. Десило се увече, тачније ноћу, око два сата после поноћи. Томислав је дошао из једне кафане где је била музика. Наручио је пиво и порцију пршуте, попио је гутаљ и пао је. Тад ми је конобарица рекла да је на први мах помислила да се шали. Она га је пронашла испод кафанског стола, а ја нисам био ту, био сам код куће. Чим ме позвала одмах сам дошао. Преко телефона ми је рекла да му је позлило, ни ја нисам ни помислио да је можда умро. Кад сам стигао и сам сам се уверио. Срце га је издало. Пао је ту на под. Чекали смо да дође полиција, као и лекари из болнице, али је ту био крај“, испричао је својевремено газда Чеда, власник кафане раније за „Курир“.

- Био је наш гост и пријатељ. Знали смо се из детињства. Памтим га као доброг човека и доброг музичара. Знате, није он увек био у Краљеву, он је повремено долазио и кад дође, одседао је овде. Волео је да дође сам, и то касно после дванаест. Волео је да се осами. Поручивао је мезе, пршуту, сир, а од пића је волео пиво. Није никада певао. Овде је имао свој мир. Одличан и добар, али при алкохолу није био најбољи. Био је поштен, није никог преварио. Ценили су га - истакао је тада Чоловићев пријатељ.

Пјесму су хтјели да забране

Тешко да постоји иједна особа са наших простора која не зна за песму „Мали мрав“. Пјесма је првенствено била намењена Добривоју Топаловићу. Он ју је одбио уз осмјех.

Једно вријеме се спекулисало да би могли да избаце из песме „мрав“, јер је мрав био симбол радничке класе. Убеђивали су га да умјесто о мраву пјева о бубамари. Томислав ипак није одустао од оригиналног текста, а ријетки су они који на прву схвате да је у питању еротска пјесма.

Пјесму су у једном моменту хтели да забране, да је прогласе шундом. Али је предсједник комисије тада био Душко Радовић и он ју је сачувао, навео да је шаљива и да наша народна лирика обилује пјесмама са еротским мотивима, па зашто не би и ова Томиславова.

Насљедник Томислава  је син Милан, такође музичар

Томислав Чоловић, те 1983. године, осим великог хита, добио је и сина Милана.

Милан је наставио да се бави музиком. Осим што пјева Милан Чоловић свира чак четири инструмента: бубњеве, перкусије, клавир и гитару. Од малена је пратио тату на наступама.

„Тата је у једном моменту био јако популаран и тражен, па сам га често пратио на бубњевима. Био сам мали, не видим се од бубњева, али свирам.“

Милан каже да је одрастао на другој врсти музике, није преферирао народњаке, али је уз тату научио и тај репертоар, па данас када наступа, често отпјева и очев чувени хит „Мали мрав.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана