Тома Здравковић је овако реаговао на вијести о смрти Силване: Супруга је остала збуњена шок реакцијом

Г.С.
Foto: Скриншот

Тома Здравковић, славуј са тугом у гласу, створио је неке од најљепших народних пјесама уз које се и весели и плаче.

За њега је музика била живот, а готово нико није знао шта све заиста носи на души. Супруга Гордана Здравковић, која га је неколико пута извукла из канџи смрти, најбоље га је од свих познавала и разумијела, истакнувши да је схватила, иако је била много млађа, да поред себе има невјероватног умјетника кога не би смјело спутавати.

Никада га нисам питала зашто је потрошио новац, где је био, шта је радио. За њега би то било оптерећење. Рекао ми је једном: „Хоћеш ли ме питати где сам био три дана?“ А ја му кажем: „Је л ти било лепо?“ Он каже: „Јесте“, а ја: „То је важно, да ти је било лепо“ ,“испричала је Гоца и нагласила:

„Живот са Томом није био лак, али није било ни тешко. У почетку је било веома конфузно. Имала сам 25 година када смо се упознали, а он је био 12 година старији. Био је оформљена личност и морала сам то да прихватим. Нисам хтела да га мењам. Морала сам да се уклопим у његов живот. Он је био човек који је јако мало причао, морала сам сама да долазим до решења и сазнања шта воли и шта не воли,“ испричала је Гордана једном приликом у „Уранку“.

Сматра да је опстала са њим толике године, јер је Тома у њој пронашао мирну луку.

„Пре мене је имао три брака и он није трпео да му неко говори шта може, а шта не може. Био је импулсиван, када је нешто хтео - морао је то да уради. У мени је нашао жену која може да га разуме, била сам му мирна лука. Сматрала сам да треба да живи сваки дан најбоље што може, јер када смо се упознали већ је био болестан. Никада му ништа нисам замерила, пратила сам га у свему. Волео је људе много, написао је песму „Волео бих да загрлим све несретне овог света“. Поред мене је могао и да се заљуби. Кажем му: Ако имаш неку муку, ако си се заљубио, дај да решимо проблем“, отворила је била душу Гордана, преноси Курир.

Никада га нисам питала зашто је потрошио новац, где је био, шта је радио. За њега би то било оптерећење. Рекао ми је једном: „Хоћеш ли ме питати где сам био три дана?“ А ја му кажем: „Је л ти било лепо?“ Он каже: „Јесте“, а ја: „То је важно, да ти је било лепо“ ,“испричала је Гоца и нагласила:

- Говорио би ми: „Немој да чекаш да нешто завршиш да би живела, живи сваког тренутка!“ - присјетила се тада Томина удовица.

Невјероватан однос са Силваном

Отворено је говорила да је и сама претпостављала да је њен супруг био заљубљен у Силвану Арменулић, али то никада никоме није рекао. Или, барем, нико јој није признао да му је Тома о томе говорио.

Била је с њим када су му јавили да је настрадала.

„Када је погинула, био је очајан. Сећам се да нам је Лепа Лукић то јавила. Никада га таквог нисам видела, толико тужног. Није могао да схвати да је више нема. Они јесу имали једну специфичну везу, у сваком случају биле су у питању емоције“, открила је Гордана, која је била шокирала колику количину туге је видела на његовом лицу.

Како су се Тома и Силвана упознали?

За Силвану се већ прочуло, док је Тома био анонимни младић са сновима да постане пјевач и живи од своје музике. Управо власница незаборавног гласа препознала је у њему раскошан таленат.

Срели су се случајно, у парку у Лесковцу. Наиме, Силвана је шетала градом прије наступа у локалној познатој кафани. Привукао јој је пажњу младић који је сједио на клупи – промрзао и гладан. Није могла да одоли и пришла му је. Упознали су се, рекао јој је да се зове Тома Здравковић и да много воли да пјева. Баш то име касније је постало симбол пјесама са душом.

Силвана га је тада повела на свој наступ и у једном моменту му пружила микрофон. Када је Тома запјевао, сва се најежила, као и сви присутни.

Десет година након тога, одужио јој се тако што јој је написао хит због којег је њена популарност експлодирала, а ријеч је о пјесми „Шта ће ми живот без тебе, драги“.

 

Пјевачица открила непознате детаље о Томи

Мало ко зна да је чувена Кева, коју многи памте из „Великог брата“ и „Фарме“, некада била пјевачица и да је сарађивала са Томом, а још више и са његовим братом Новицом.

- Познавала сам, радили смо заједно. Имала сам велику част и луду срећу да певам пре њега, сећам се била је турнеја ''Мисс лета '86 као Зорица Марковић Зорма. Тамо ми је било уметничко име. Да ли је био заљубљен у Силвану то заиста не знам. Могу увек да устанем када споменем његово име. Била ми је част да попуним програм пре њега, заиста. Свакако са његовим братом Новицом сам се више дружила, радили само заједно, била сам кафанска певачица. Тома је био боем, 90% око Силване је романсираон. Био је широке руке, нико поред њега није могао да плати пиће. Што се тиче приче да је био женскарош, ја га искрено не знам као таквог. Мисс лета, толико девојака прелепих, не сећам се да је било коју погледао. Више је волео друге, него самог себе - говорила је пуна емоција Марковићева, па открила Томину велику тајну:

- Концерт у Сомбору, сви дошли због њега. Организатори чупају косу са главе, шта ће ако се не појави. Он је био све време у болници, на ВМА, погоршало му се здравствено стање. Скупљају се људи, он је главна звезда. Покојни Бата Аврамов, није му добро. Само видиш, Тома узео такси, побегао из болнице и долази у Сомбор. Побегао је да би испоштовао концерт и све те људе који су дошли да га слушају. То је жива истина, то мало нас зна - закључила је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана