Jахта на којој је принцеза Дајана провела последње љето потонула у Средоземљу

ГС
Jахта на којој је принцеза Дајана провела последње љето потонула у Средоземљу

ПАРИЗ - Јахта на којој је Дајана, принцеза од Велса, провела дио свог последњег љета, потонула је у Средоземљу.

Претпоставља се да је јахта "Куџо" (Cujo), која је некада припадала Додију Ал-Фаједу, пробушена након што је ударила у неидентификовани предмет код мјеста Болије-сир-Мер на француској ривијери.

Седморо људи на броду евакуисано је гуменим чамцима на надувавање, али је јахта потонула и завршила на дубини од најмање 2.430 метара, упркос покушајима спасавања, преноси магазин Тајмс.

Последњи власник јахте био је Италијан са кућом на француској обали. У тренутку када се несрећа догодила, он је покушао и није успио да испумпа воду, преносе француски медији. Други покушај је учињен од стране тегљача који је послат на лице мјеста, али безуспјешно.

"Cujo" је доспео на насловне стране у љето 1997. године када је принцеза Дајана фотографисана на том броду у друштву Ал-Фаједа. 

Недељама касније, погинули су у саобраћајној несрећи у Паризу када је њихов аутомобил којим је управљао шофер ударио у стуб у тунелу Алма, бјежећи од папараца. 

Тог љета, Дајана је такође фотографисана на "Сокару", јахти која је тада била у власништву Ал-Фаједовог оца, Мохамеда.

"Cujo" је изграђен у Италији 1972. за Џона фон Нојмана, бизнисмена који је зарадио богатство продајући аутомобиле Порше и Фолксваген у САД. 

Он је рекао да жели најбржу јахту на свијету, а италијанско градилиште "Баљето" му је изашло у сусрет, опремивши га са два 18-цилиндарска мотора који су  обезбједили максималну брзину од 40 чворова. Ван Нојман га је послије неколико година продао сину Аднана Кашогија, трговца оружјем, који га је касније продао Ал-Фаједу, свом рођаку.

Током 1990-их, Ал-Фајед је јахту привезао код Сен Тропеа и на њу позивао људе попут Брук Шилдс, Клинта Иствуда, Тонија Кертиса и Бруса Вилиса.

Након смрти Ал-Фаједа и Дајане, јахта је продата на аукцији 2020. године и купила ју је богата италијанска породица за 190.720 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана