Јагоде, шлаг, киша, краљица, традиција…

Душан Репија
Јагоде, шлаг, киша, краљица, традиција…

ЛОНДОН - Сви овогодишњи турнири, све досадашње побједе, порази, занимљиви мечеви, рекорди заборављају се на 15 дана, јер данас почиње јубиларни 125. најстарији и најпрестижнији турнир на свијету Вимблдон, који се одржава од 1877. године у "All England Club-u".

Када неко помене Вимблдон осим тениса одмах му на памет падају киша, јагоде са шлагом, бијела боја, а упркос свим модерним технологијама ово је тениски турнир који и даље држи до традиције и који није подлегао неким непотребним иновацијама. Само неке од разлика од осталих турнира су: недјеља је увијек слободан дан, у посљедњој рунди квалификација игра се на три добијена сета, бијели дресови и комплетна опрема су обавезни, терени немају имена, једноставно се зову централни, терен број 1, 2, 3… а све то се одржава пред очима краљевске породице, која је, опет традиционално, покровитељ турнира.

Централни терен има капацитет од 15.000 мјеста, а његова конструкција је коштала 100 милиона фунти. Карактеристичан је по томе што има покретни кров, који је направљен 2009. године и његово затварање траје око 10 минута.

Вимблдон ће ове године повећати укупан капацитет за 1000 мјеста и износиће 38.500. Терен број 3, који има капацитет од 2000 гледалаца, постаће четврти терен на коме ће бити постављена "хок-ај" технологија.

Што се тиче фаворита, тешко је рећи ко је најближи титули, али свакако да, сада већ, "велика тројка" има највише шанси.

Рафаел Надал долази пун самопоуздања и сигурно има велике амбиције да освоји овај турнир по трећи пут. Федереру је ово најомиљенија подлога и најомиљенији гренд слем и као и увијек даће свој максимум. Шта тек рећи за Новака Ђоковића који, упркос поразу у полуфиналу Роланд Гароса, тренутно игра најбољи тенис, а и самопоуздање му је на врло високом нивоу. Поред тројице бесмртних највише шансе за добар резултат имају Мареј, Содерлинг и Цонга, као и Енди Родик који је увијек опасан на брзим подлогама. Британци немају побједника пуних 75 година, тачније од 1936. године, када је тријумфовао легендарни Фред Пер Виктор. Троицки и Јанко Типсаревић играју одлично у посљедње вријеме и могли би направити добар резултат.

У женској конкуренцији тек нема фаворита. Свака дјевојка из првих десет може направити искорак, а повратком сестара Вилијамс, које су увијек фаворити, уколико их здравље послужи, женски дио турнира добио је још једну димензију. Сестре су славиле на девет од посљедњих 11 турнира.

Јелена Јанковић и Aна Ивановић нису у најужем кругу фаворита, али ће сигурно све остале тенисерке хтјети да избјегну дуеле са српским принцезама, док ће Бојана Јовановски већ у другом колу на мегдан Серени Вилијамс, уколико побиједи Румунку Симону Халеп у првом колу.

Наградни фонд

Вимблдон из године у годину повећава наградни фонд турнира па тако и ове. Прошле године наградни фонд је био 13.725.000 фунти, а побједници у сингл конкуренцији су добијали по милион фунти, док је ове године наградни фонд повећан за 875.000 фунти или 6,4% и сада износи 14.600.000 фунти, док ће побједници у сингл конкуренцији добити 100.000 фунти више у односу на прошлу годину.

3D - технологија

Финале Вимблдона у мушкој и женској конкуренцији први пут у својој историји преносиће BBC, а у новом формату преноса уживаће сви чији ТВ-пријемници могу приказати такву слику.

Прошлогодишњу побједу Рафаела Надала над Томашом Бердихом лани је пратило 5,6 милиона гледалаца, док је четврто крунисање у Вимблдону Серене Вилијамс гледало 2,3 милиона људи.

Федерер има додатни мотив

Уколико Роџер Федерер дође до своје седме титуле, не само да ће стићи Пита Сампраса, него ће донијети 203.169 фунти једној хуманитарној организацији и то на врло необичан начин.

Наиме, Британац Ника Вулајф је још 2003. године уплатио 3032 долара да ће Федерер до 2019. године освојити седам Вимблдона. Коефицијент је био 67, а могући добитак 203.169 долара. У међувремену, Ник је преминуо 2009. године, али је у тестаменту написао да листић оставља хуманитарној организацији. Иначе, у вријеме кад је опклада уплаћивана, Швајцарац је имао само једну титулу, а до данас је дошао до бројке шест.

Рекорди

Највише мечева - мушкарци: Жан Боротра 223

Највише мечева - жене: Мартина Навратилова   326   

Побједник са најнижим ренкингом: Горан Иванишевић - 125. позиција и Венус Вилијамс - 31. позиција

Најмлађи побједници: Борис Бекер 17 година и Лоти Дот    15 година

Најдуже финале: Роџер Федерер - Рафаел Надал - 4 часа, 48 минута

Најдужи меч - Џон Изнер - Николас Мау - 11 часова 5 минута

Најдуже финале - жене: Венус Вилијамс - Линдзи Девенпорт 2 часа 45 минута        

Најдужи меч - жене:      Серена Вилијамс – Елена Дементијева 2 часа 49 минута

Највише титула - мушкарци: Пит Сампрас - 7

Највише титула - жене: Мартина Навратилова - 9

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана