Избор Украјинке за Мис Јапана изазвао контроверзе (ФОТО)

ГС
Foto: X

ТОКИО - Такмичење за Краљицу љепоте поново је покренуло дебату шта значи бити Јапанац. Овај пут, Украјинка је проглашена за најљепшу "Јапанку".

"Било је расних предрасуда и препрека и било је изазовно да ме прихвате као Јапанку", То је уплакана Каролина Шино изјавила на јапанском језику након што је у понедјељак крунисана за Мис Јапана.

Манекенка, која је прије 26 година рођена у Украјини, преселила се у Јапан са пет година и одрасла је у Нагоји.

Она је прва натурализована држављанка Јапана која је побиједила на такмичењу, али њена побједа је поново покренула дебату шта значи бити Јапанац.

Док су једни њену побједу препознали као "одраз времена", други су рекли да не изгледа онако како би "Мис Јапана требало да изгледа".

Прије скоро 10 година за Мис Јапана је изабрана Аријана Мијамото као прва особа родитеља различитих раса, што је тада такође изазвало полемику.

Избор Мијамото, чија је мајка Јапанка, а отац Афроамериканац, покренуло је питање да ли особи мјешовите расе треба уопште дозволити да се такмичи и додатно да на њему побиједи.

Поједини су на друштвеним мрежама критиковали избор Каролине Шино за Мис Јапана јер њени родитељи нису Јапанци.

"Дјевојка која је изабрана за Мис Јапана нема чак ни јапанске крви, већ је стопроцентно Украјинка. Јесте лијепа али ово је био избор за Мис Јапана. Шта је у њој јапанско?", написао је корисник на друштвеној мрежи Твитер.

"Да је бар напола (Јапанка), не би било нема проблема. Али она нема везе са Јапаном, није чак ни рођена у Јапану", додао је други корисник Твитера.

Има и оних који су навели да је њена побједа послала "погрешну поруку".

"Јапанцима је послата погрешна порука јер се особа која изгледа као Европљанка назива најљепшом Јапанком".

Други су се запитали да ли је избор дјевојке рођене у Украјини политичка одлука.

"Да је рођена као Рускиња, не би побиједила. Нема шансе. Очигледно је да је критеријум сада политичка одлука. Какав тужан дан за Јапан", гласи један од коментара на мрежама.

Аи Вада, организаторка избора Мис Јапана, рекла нам је да је такмичење "пружило прилику да поново размислимо шта је јапанска љепота".

"Увјерена сам у једну ствар - јапанска љепота није у изгледу, у крви, већ постоји чврсто у нашем срцу", додала је

Овакав став је у складу са објавом Каролине Шино на Инстаграму прошле године када је добила јапанско држављанство, наводећи да "можда не изгледа као Јапанка", али да је "у глави Јапанка" пошто је одрасла у тој земљи.

Када јој је стављена круна на главу и званично проглашена за Мис Јапана, рекла је да је "остварила сан".

"То што сам препозната као Јапанка испуњава ме захвалношћу", преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана