Избор најбољег хајдука у Гучи

Aгенције
Избор најбољег хајдука у Гучи

У оквиру 52. сабора трубача, у Гучи ће данас бити одржан народни вишебој, односно момачко надметање у пет дисциплина.

Момачко надметање биће организовано у пет дисциплина и то скок удаљ "из мјеста", скок увис, такође "из мјеста", бацање камена с рамена, рвање у "кости" и гађање кроз прстен јабуке, а почеће у 14 часова на стадиону у Гучи, у арени која је посебно осмишљена.

Свеукупни побједник ће добити титулу "арамбаше" и симболично ће носити хајдучку кабаницу и копље. "Арамбаша", као и остали којима припадну признања добиће вриједне награде и дипломе.

Претходни побједници народног вишебоја, а који су носили титулу "арамбаше", ове године добиће "хајдучко писмо" као чувари традиције и народних обичаја српског народа.

На 52. драгачевском сабору трубача који се завршава у недјељу такмичи се 50 трубачких оркестара из Србије и иностранства, а у другим програмима наступа више од хиљаду учесника. Домаћини су угостили љубитеље трубе из свих крајева Србије, али и из Републике Српске, Македоније, Словеније, Аустрије, Пољске, Њемачке, Француске, Мађарске...

На финалном трубачком такмичењу који прати стручни и жири публике најбољи оркестри и солисти добиће звање "драгачевских побједника", који ће им отворити пут на бројне домаће и свјетске фестивале.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана