Хрватски глумац стао у одбрану Биковића

GS
Foto: ATA Images

Српски глумац Милош Биковић је остао без улоге у серији ХБО продукције "The White Lotus", због ангажмана у Русији.

Министарство вањских послова Украјине је оштро реаговало на додавању србијанског глумца у тај ТВ пројекат.

"ХБО, да ли је у реду да радите са особом која подржава геноцид и крши међународно право?"навели су.

Напосљетну, ХБО је одлучио да се растане са Биковићем, а на то је реаговао и глумац Горан Богдан.

Он је у разговору за србијански "Данас" рекао да живимо у најопаснијем истроијском тренутку.

"Свједоци смо опасних токова у друштву и уопштено у хисторији. Налазимо се у можда најопаснијем и најтурбулентнијем одсјечку исте. Климају се све устаљене вриједности. На коју ће страну превагнути на нама је. Нисмо нијеми посматрачи већ актери. Са нагласком на одговорност ", истиче Горан Богдан.

Према његовим ријечима нарочито је важно у овако изазовном тренутку чувати оазу слободе коју умјетност по себи претпоставља.

"Умјетност је кроз вријеме била оток слободе. Умјетничко изражавање поред унутрашњих преиспитивања је и алат за пропитивање и мијењање друштава које обитавамо. Искључивост је клица раздора. Доноси страх у изражавање. Аутоцензуру. Побједу оних негативних смјерница система. На тај начин дозвољава ономе лошем да пролази без отпора. Искључивост је и брат близанац фашизмима, нацизмима, шовинизмима и иним измима. Још је гора ако је огрнута у рухо алтруизма и добрих намјера. Мијењање теза. Ако ћемо у борби за добро користити алате зла, судити прије него се докаже да је крив, танка је граница између жртве и крвника. Ово говорим о искључивости",  подсјећа Горан Богдан, а о ситуацији у коју је доспио његов колега кратко је констатовао:

"Што се тиче мог колеге Милоша. Милош којег ја познајем не подржава никакве геноциде. Боже сачувај. Далеко било", преноси Аваз.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана