Хорват: Српски дизајнери представљају своје колекције у Паризу

Танјуг
Хорват: Српски дизајнери представљају своје колекције у Паризу

БЕОГРАД- Предсједница Србија Фешн вика Светлана Хорват најавила је да ће се домаћи дизајнери представити 2. марта у Паризу у оквиру програма Париске недеље моде.

Представљање српских дизајнера у граду светлости предвиђено је у велелепном простору Галерије Бурбон, а Хорват је за Тањуг рекла да они у Париз иду на позив Федерације високе моде Француске.

"Федерација високе моде Француске је саставни део Министарства индустрије Француске. Федерација је најзатворенија и најстарија институција ове врсте у свету, јер је основана 1868. године. До ове године била је потпуно херметички затворена. Радила сам 20 година на остварењу свог сна да Србија и српски дизајн буду део најважније недеље моде у свету. Коначно ми се оставарио тај сан", рекла је Хорват.

"Уз Србију ће једино Португалија представити своје модне дизајнере у Француској кроз специјални програм "Wелцоме то Парис" где ће бити представљено шта је најбоље од моде у свету. Велики успех за нас", оценила је Хорват. Према њеним речима, наши дизајнери ће се представити ауторским ревијама.

"Сузана Перић ће се представити са трендовском колекцијом...Јелена Малешевић, наш познати археолог и жена која дуги низ година изучава винчанску цивилизацију, представиће колекцију инспирисану Винчом кроз коју ћемо представити део нашег богатог културно-историјскиг наслеђа. Александра Џаковић АККА представиће колекцију инспирисану етно мотивима. Млади дизајнери Јелена Зорић и Милица Тричковић представиће бренд Ловелy Аппле.

Оне користе сликарска платна од једне сликарке из Шпаније за своје одевне комаде", казала је Хорват. За њу нема дилеме да ће представљање српских дизајнера у Паризу имати велики одјек у свету

. "Париска недеља моде је најпосећенији догађај током једне године у Француској, испред сајма аутомобила или Ролан Гароса...Имаћемо велику пажњу светских медија. Очекујемо купце делова колекција наших дизајнера, али и генералне менаџере великих модних кућа који ће пре свега видети квалитет израде одевних предмета из Србије. Надамо се да је ово почетак пута на чијем је циљу улагање француских компанија у колекције српских дизајнера", рекла је Хорват.

Представљање српских дизајнера у граду светлости предвиђено је у велелепном простору Галерије Бурбон (Ла Галерие Боурбон), некадашњој резиденцији шпанске краљевске породице Бурбон која се налази надомак чувене Тријумфалне капије. Витражи, лајсне и плафони од златних листића и данас сведоче о величанствености овог јединственог простора. Кроз галерије и салоне, многи детаљи евоцирају грб краљевске куће Бурбон.

У овом простору из кога је чувени Антоан де Сент-Егзипери црпео инспирацију за роман "Мали Принц", своје нове колекције представиће Сузана Перић, Јелена Малешевић, бренд Ловелy Аппле иза кога стоји модни двојац Јелена Зорић и Милица Тричковић, потом Александра Џаковић и њена модна линија АККА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана