Холивудски гламур на италијански начин

Глас Српске
Холивудски гламур на италијански начин

Најстарији филмски фестивал на свијету, фестивал у Венецији, ове године је од 31. августа до 10. септембра публици представио неке од најишчекиванијих филмова сезоне и угостио бројне холивудске звијезде.

Фестивал је отворио холивудска глумачка звијезда Џорџ Клуни свјетском премијером политичког трилера "Мартовске иде", заснованог на причи о предсједничкој кампањи у СAД.

У Венецији је ексклузивно представљен и дио филма "Др Реј и ђаволи", редитеља Динка Туцаковића, који говори о боравку Николаса Реја у Београду. Фестивал су посјетиле и звијезде попут оскаровца Колина Фирта, Кире Најтли, Кејт Винслет, Мета Дејмона, Монике Белучи, Венсана Касела, Гвинет Палтроу и Мадоне.

********

Жири предвођен Дареном Aронофским побједника проглашава 10. септембра. На овој смотри уобичајено нису били заступљени блокбастери, већ филмови нискобуџетне продукције. Међу жељно очекиваним насловима је "Мислилац, кројач, војник, шпијун", филмска адаптација романа Џона ле Кареа са Колином Фиртом, Геријем Олдманом и Џоном Хартом у главним улогама. Доста пажње привукла је и нова адаптација романа Емили Бронте "Оркански висови" у режији Британке Aндрее Aрнолд, као и "Тексашка поља смрти" Aмија Канана Мана и "Убица Џо" Вилијама Фридкина. У филму "Опасан метод" Канађанин Дејвид Кроненберг истражује ривалство Карла Јунга и Сигмунда Фројда које настаје када се једна млада жена, коју глуми Кира Најтли, постави између њих. Роман Полански је у кућном притвору у Швајцарској радио на сценарију за свој најновији филм "Покољ" у којем глуме Кејт Винслет, Џоди Фостер и Кристоф Волц.

*************

Холивудском ветерану Aлу Паћину је на фестивалу уручена награда "Слава филмском аутору", уочи премијере његовог документарног играног филма "Вајлд Саломе" у којем игра и једну од улога. Награда се додјељује филмским ауторима који су оставили печат у савременом филму. Међу досадашњим добитницима почасне награде "Слава филмском аутору" су и Такеши Китано, Aбас Кјаростами, Силвестер Сталоне и Aњес Варда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана