Холивуд их није хтио јер нису лијепе, али оне су јаче од тога

ГС
Холивуд их није хтио јер нису лијепе, али оне су јаче од тога

Којим год послом да се неко бави, Холивуд може да буде веома строг. Тешко је одговорити свим критеријумима, а оне су успјеле у томе упрскос осудама.

Рекли су им да нису лиепе, да нису талентоване, да имају превише килограма...

Постале су успјешније него што се предвиђало.

Кети Бејтс

Вишеструка добитница Емија, Златног глобуса и бројних других награда и признања, глумица Кети Бејтс (72) много пута је добила сексистичке критике. Речено јој је да је гојазна и непривлачна, а налазила се и на мети критика током конференција за штампу у Великој Британији.

Када је четврти пут била номинована за Оскара, Кети Бејтс је јавно говорила о превазилажењу бруталних критика које су јој упућивали због изгледа.

"Говорили су ми да нисам довољно лијепа, да су ми руке предебеле, да имам мајчински изглед. Када вам неко нешто тако ружно каже, тога ћете се сјећати вјечно. Можда не тачних ријечи, али осећаја који су изазвали, сигурно", рекла је Кети.

Улогу по којој је сви памте, у филму "Мизери", остварила је у 42. години.

Мерил Стрип

Добитница бројних награда и највише пута номинована за Оскара, глумица Мерил Стрип (71), на почетку каријере морала је да прескочи бројне препреке. Многи су покушавали да јој сруше амбиције говорећи јој да није довољно атрактивна и лијепа да би била успијешна у Холивуду.

Када је имала само 26 година, отишла је на аудицију на којој су јој рекли да је веома ружна. Ипак, упркос лошим искуствима, Мерил је једна од најуспјешнијих глумица Холивуда.

"Зашто си ми довео ову ружну ствар?", рекао је продуцент Дино де Лаурентис свом сину када је видио Мерил Стрип на аудицији за филм "Кинг Конг".

"Жао ми је што нисам довољно лијепа да бих била у овом филму", одговорила му је Мерил.

Да подсјетимо, уместо ње, у филму је глумила Џесика Ланг.

Прву номинацију за Оскара добила је 1979. године за чувени филм "Ловац на јелене", следеће године је освојила Оскара за споредну улогу у филму "Крамер против Крамера", док је награда за најбољу глумицу дошла пар година касније за филм "Софијин избор".

Сара Џесика Паркер

Серија "Секс и град" незамислива је без Саре Џесике Паркер (55). Ипак, многи нису мислили да Сара има фактор који је неопходан да постане успијешна у Холивуду. Неријетко су јој говорили да је једна од најружнијих глумица, али њу то није обесхрабрило и успела је да направи сјајну каријеру.

"Да ли сам ја заиста најнеатрактивнија жена на свету? То је некако шокантно", запитала се глумица у једном интервјуу када је сазнала да се налази на првом месту најружнијих жена према магазину Максим.

На другом месту налазила се Ејми Вајнхаус, а потом, Сандра Оу, Мадона и Бритни Спирс.

Сари су највише замјерили да има "коњско лице и коврџаву косу", као и да "због тога уопште није привлачна".

Кејт Винслет

Добитница Оскара Кејт Винслет (45) често је савјетована да треба да изгуби више килограма. Управо због тога, током цијеле своје каријере говори о самопоуздању жена и залаже се за то да нико не треба да подлегне притисцима Холивуда.

Када је преузимала трећу БАФТА награду, посебно се обратила свима и апеловала на то да негативни коментари о тијелу треба да нестану.

"Било је шокантно колико су сви били окрутни. Коментарисала се моја величина, тежина, број килограма, чак су исписали и коју дијету, наводно, држим. Све је било веома узнемирујуће за читање", нагласила је Кејт.

"Све то је уништило моје самопоуздање. Нисам жељела да идем у Холивуд и стално сам размишљала о томе - ако ми све ово говоре у Енглеској, шта ће ми тек рећи у Америци. Ништа вас не може припремити на такав притисак", пожалила се Кејт.

Рис Видерспун

Глумица је основала своју продукцијску кућу како би помогла женама да успију у свијету којим владају мушкарци. Рис Видерспун (45) нагласила је да за успијех у Холивуду, особа мора да има јаку и добро изграђену личност.

"Када сам се појавила у Холивуду, чула сам да нисам довољно лијепа, паметна, да сам превише ниска, али никада нисам обраћала пажњу на њихово мишљење. Тврдоглава сам", рекла је глумица.

Винона Рајдер

Успјешна и афирмисана глумица Винона Рајдер (49) често је добијала коментаре да би требало да одустане од холивудске каријере јер није лијепа.

"Дијете, не би требало да будеш глумица. Ниси довољно лијепа и немаш оно нешто. Врати се одакле си дошла", присетила се Винона разговора на једној аудицији.

То је драстично пореметило њено самопоуздање, али успјела је да изгради успијешну каријеру.

Добитница је Златног глобуса и бројних других признања, а више десетина пута била је и номинована,преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана