Граде само унапријед купљене станове

Тања Шикањић
Граде само унапријед купљене станове

БAЊAЛУКA - Усљед пада потражње за становима, који је изазвала криза, све више грађевинских предузећа у Српској изграђује само онолико станова за које су унапријед обезбијеђени купци.

Ово је рекао секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС Станко Иваштанин и додао да је прије рецесије, која је 2008. године погодила грађевински сектор, станоградња била у замаху и остваривала велики раст, тако да грађевинари нису имали потребу да ограничавају изградњу станова.

- Међутим, у посљедње вријеме, људи се све теже опредјељују за куповину станова. Услови за одобравање кредита су пооштрени, тако да је потражња за становима значајно пала, те су грађевинска предузећа принуђена да граде онолико станова, колико ће загарантовано моћи продати - истакао је Иваштанин.

Он је додао да су на тај начин грађевинска предузећа успјела да ускладе понуду и тражњу на тржишту да се не би довели у стање да улажу кредитна средства у изградњу станова за које неће моћи наћи купце те би на тај начин довели у питање отплату кредита.

- Грађевинари максимално покушавају да раде за сигурне купце, што значи да имају пласман, који ће загарантовано доћи до наплате, јер је врло тешко уложити кредитна средства у нешто што не знате када ћете продати и наплатити - истакао је Иваштанин.

Предсједник Уније послодаваца РС Ранко Милић је истакао да су пад куповне моћи становништва и несигуран радни статус потенцијалних купаца посљедњих година довели до тога да новац буде "заробљен" у становима који се не могу продати.

- Једно од наших највећих грађевинских предузећа ове године је продало свега неколико станова, што показује колико је пала куповна моћ грађана и то је кључни проблем, којим би требало да се позабаве и институције власти - истакао је Милић.

Према подацима Завода за статистику РС, у прошлој години у Српској су изграђена 2.883 стана, 339 станова више него у 2009. години.

Међутим, тај раст и даље није обезбиједио ниво остварен у 2008. години, када је изграђено 2.916 станова.

У прошлој години највише је изграђено двособних станова односно 1.297, затим једнособних 1.066, док је трособних станова изграђено 464, а четворособних и вишесобних 56.

Вриједност

Вриједност изграђених стамбених зграда у РС у прошлој години је износила 115.842.000 марака, што је за око 40 милиона марака мање у односу на 2009. годину, подаци су Завода за статистику РС.

Пад вриједности извршених грађевинских радова у односу на прошлу годину забиљежен је и код нестамбених зграда, којих је у прошлој години изграђено у вриједности 131.741.000 марака што је за око 110 милиона КМ мање у односу на 2009. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана