Годишњица без комеморативног скупа

Глас Српске
Годишњица без комеморативног скупа

ГРУБИШНО ПОЉЕ - Свега двије седмице послије проглашења НДХ, на јучерашњи дан прије 70 година, на подручју Грубишног Поља у западној Славонији ухапшено је 504 лица српске националности, од којих се 487 никада није вратило.

- Под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају "ђурђевдански устанак", на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића из Загреба је у Грубишно Поље у предвечерје 26. априла 1941. године возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са "емигрантима", шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном Кватерником - рекао је предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941." Душан Басташић, чији су два дједа и стриц били међу ухапшенима, који се никад нису вратили, а преносе агенције.

У договору са тамошњим повјереником МУП-а НДХ адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла похапшено је у својим кућама 504 православних Срба. Током јула њих 487 побијено је на Велебиту, изнад мјеста Трибањ Крушчица, у дијелу комплекса усташких логора Госпић.

- На 70. годишњицу, у Грубишном Пољу неће бити комеморативног скупа. У том граду, гдје функцију замјеника градоначелника обавља тамошњи Србин, члан владајућег ХДЗ-а, данас нигдје нема споменика о стравичном злочину. Жалосна је и чињеница да Српско народно вијеће није смјело или није хтјело да код свог коалиционог партнера ХДЗ-а "испослује" макар симболичан помен за убијене Србе - рекао је Басташић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана