Форд као Хан Соло, спасио животе приликом пада авиона

Б92
Форд као Хан Соло, спасио животе приликом пада авиона

Чувени глумац Харисон Форд спасио је неколико живота приликом принудног слијетања на голф терен у свом старинском авиону, тако што је избјегао насељени дио Санта Монике, пише NBC.

Холивудски ветеран (72) има више од двије деценије искуства у управљању авионима и хеликоптерима и успио је да релативно "мекано" приземљи свој тренажни авион из Другог свјетског рата и прође са повредама које нису опасне по живот.

"Принудно слијетање је апсолутно предивно изведено. Рекао бих да је то принудно слијетање које је извео невјероватно добро утренирани пилот", рекао је Кристијан Фрај из летачке асоцијације Санта Монике.

Форд, познат по улогама авантуристе Индијане Џонса и свемирског бунтовника Хана Солоа у серијалу "Ратови звијезда", примљен је у болницу свјестан и комуникативан са повредама главе и сломљеном руком, а касније је саопштено да се очекује његов потпуни опоравак.

До несреће је дошло убрзо након што је Форд полетио у свом авиону типа "Рајан ПТ-22" са малог аеродрома у предграђу Лос Анђелеса. Мотор летјелице је отказао, а Форд ју је усмјерио на мали голф терен са девет рупа, који је "опкољен" стамбеним зградама и у чијој се непосредној близини налази школа.

"Када се погледа гдје је авион приземљен, јасно је да је пилот у једном тренутку рекао да не жели да ризикује животе људи на земљи. Ризиковао је свој живот и одлучио је да приземљи летјелицу на голф терен умјесто да покуша да се домогне аеродрома. Да је оклијевао само тридесетак метара, ко зна шта би било. Свакако је сачувао неколико живота", рекао је један од свједока несреће.

Чарли Томпсон, инструктор летења на аеродрому са ког је Форд узлетио, такође сматра да није случајност мјесто гдје је авион приземљен.

"Када дође до отказивања мотора, пилоти су обучени да увијек размишљају првенствено о безбједности људи на земљи. Терен за голф је идеално мјесто за принудно слијетање и најбезбједније је када се узме у обзир локално становништво и чињеница да Форд није желио да их несрећа било како угрози", рекао је Томпсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана