Ево колику одштету мора платити принц Хари

GS
Foto: Arhiva

ЛОНДОН - Британском принцу Харију наложено је да плати 48.000 фунти издавачкој компанији "Мејл он Сандеј" пошто је изгубио судски спор против тог британског таблоида којег је тужио за клевету.

Међу бројним тужбама које је млађи син краља Чарлса Трећег поднио против британских новина, једна се односи на чланак који се односи на његову полицијску заштиту када борави у посјети Великој Британији.

У спорном чланку, објављеном у фебруару 2022, Хари се погрешно, према његовој одбрани, оптужује да је "лагао" и да је "покушао да задржи као тајну" захтјев упућен влади да му додијели полицијску заштиту док борави у Великој Британији, пренијела је Нова.

Пошто је на суду његова тужба одбијена, правосуђе му је наложило да плати 48.447 фунти до 29. децембра.

Хари и његова супруга Меган Маркл напустили су краљевску породицу и Велику Британију, тако да више немају право на полицијску заштиту на рачун британских пореских обвезника.

Краљев син, који стога понекад мора да прибјегне приватној заштити о свом трошку, тражио је да буде у могуц́ности да користи полицијску заштиту, плац́ајуц́и својим личним средствима, када се налази у Великој Британији. Суд је тај захтјев одбио у мају.

Хари је потом покренуо други поступак, у којем оспорава престанак систематске подршке његовој безбједности када се налази у родној земљи.

Харијева жалба против британског Министарства унутрашњих послова односи се прецизније на одлуку коју су власти донијеле у фебруару 2020. да му дају полицијску заштиту само од случаја до случаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана