Експлозија енергије за крај Егзита

Мирна Пијетловић
Експлозија енергије за крај Егзита

Грандиозну завршницу дванаестог по реду "Егзит" фестивала обиљежили су енормна гужва на Петроварадинској тврђави и незаборавни наступи група "Portishead" и "Grindmena" са енергично мрачним Ником Кејвом.

Прије највећих фаворита четвртог дана фестивала, публику су на "Мејн стејџу" загријали "Е-Play", "Big Audio Dynamite" и харизматични Душан Којић Која са својом "Дисциплином кичме", чији нови албум може да се скине са "Егзитовог" интернет сајта. Излазак на бину бристолског "Протсхиеада" изазвао је громогласан аплауз публике, а добро расположење се наставило током цијелог концерта. Као што је и било очекивано, пјевачица Бет Гибонс је својим феноменалним гласом у катарзичном трансу одржала фантастичан концерт. Највеће овације у публици свакако су изазвали неки од њихових највећих хитова као што су "Glory boy", "Roads", "Machine gun" и многи други, које је одушевљена публика углас пјевала са пјевачицом чија боја гласа свакога оставља без даха.

Послије њих на бину је изашла група "Гриндмен" предвођена феноменалним Ником Кејвом, који је наступом на "Егзит" фестивалу доказао да је једна од највећих звијезда на свјетској музичкој сцени. Кејв је током концерта често силазио у публику, гдје је у једном тренутку остао без каиша, али је на поклон добио црвени брусхалтер. Кејв је свирао на гитари, а повремено и клавијатурама. Све вријеме енергично је скакао, бацао микрофон и изазивао редаре. Публика је имала прилику да чује "No Pussy Blues", "Heathen Child", "Honeybee", "Grinderman", што јој свакако није било довољно, па се Кејв вратио на бис и одсвирао још неколико пјесама за крај. Током посљедње вечери на "Fusion" бини наступили су "Ola Horhe", "Мултиетничка атракција", миљеници домаће публике "Партибрејкерс" и "Лајбах". На "Explosive" бини, током вечери је наступио и дуго очекивани њемачки метал бенд "Креатор". Једна од најпосјећенијих бина и ове године била је "Positive Vibration Stage", односно бина на којој се пуштала реге музика. Дванаести "Егзит" фестивал у Новом Саду почео је у четвртак, 7. јула, а на њему је, до раних јутарњих часова у понедјељак наступило око 600 извођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана