Ејми Вајнхаус: Портрет изгубљене душе

Танјуг
Ејми Вајнхаус: Портрет изгубљене душе

Изложба посвећена покојној британској пјевачици Ејми Вајнхаус биће отворена 3. јула у Јеврејском музеју у сјеверном Лондону.

На изложби под називом "Породични портрет" представљене су фотографије, лични предмети и колекција плоча и CD-ова Ејми Вајнхаус, а њен брат Алекс посебно је издвојио неке плоче које су јој биле важне.

Кустоскиња музеја Елизабет Селби рекла је АФП-у да изложба показује колико је њена породица утицала на њен музички укус.

"Једна од главних тачака изложбе је есеј који је написала приликом аудиције за позоришну школу Силвије Јанг. У есеју се заиста види каква је особа и шта жели да постигне", рекла је Селби.

Вајнхаусова у есеју наводи да жели да буде звијезда Вест Енда, да пјева и да кад људи чују њен глас забораве на своје бриге.

"За једну четрнаестогодишњакињу то је прилично амбициозно. А била је и искрена о својим манама и навела је да је у школи бучна и да жели да пјева али да је школа не занима претјерано".

Селби је рекла и да су породичне фотографије изложене у музеју такође посебне јер показују да је Вајнхаус још као дијете имала бунтовну црту и да је жељела да буде извођач. "Постоје фотографије на којима она стоји поред урушеног зида замка, готово као да је на позорници и пјева", рекла је она.

Пјевачицин брат Алекс је аутор текстова који прате сваки од изложених предмета и кроз њих се види туга породице која је изгубила веома посебну особу.

"Нисмо улазили у детаље и мислим да је то добро јер овом изложбом показујемо њену страну коју други нису раније видјели", рекла је Селби.

Пјевачица хитова "Back to Black", "Rehab", "Tears dry on theit own" преминула је у јулу 2011. од тровања алкохолом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана