Едвард Нортон открио да му је славна Покахонтас 12. прабакa

ГС
Foto: Твитер

Едвард Нортон, позната холивудска звијезда, сазнао је у епизоди Пи-Би-Есове документарне серије Пронађи своје корјене (Finding Your Roots), да је потомак Индијанке која се удала за досељеника из Вирџиније, Џона Ролфа, преноси Си-Ен-Ен.

Историчар и водитељ Хенри Луис Гејтс млађи потврдио је глумцу да су дугогодишње породичне гласине истините, рекавши Нортону да постоји документ који доказује да његова породица води директно поријекло од Покахонтас и Џона Ролфа и да му је легендарна Индијанка 12. прабака.

Према Гејтсовим подацима, пар се вјенчао 5. априла 1614. у Џејмстауну у Вирџинији – у вријеме док је Вилијам Шекспир још био жив. Додао је да документи откривају да је Покахонтас умрла три године касније у Грејвсенду у Енглеској, док је Ролф умро у прољеће 1622. године.

Покахонтас је почетком 17. вијека дочекала енглеске досељенике у данашње Сједињене Државе. Легенда каже да је спасила живот капетана Џона Смита, зауставивши његово погубљење тако што је положила своју главу на његову.

Емисија, која прати историју предака познатих личности, такође је открила да је Нортонов трећи прадеда, Џон Винстед, посједовао породицу робова укључујући 55-годишњег мушкарца, 37-годишњу жену и пет младих дјевојака, старих 4, 6, 8, 9 и 10 година.

Нортон је у емисији навео да је истраживао своје поријекло прије него што се појавио у емисији Пронађи своје корјене и признао да му није пријало све што је сазнао о својим прецима, преноси РТС.

„То није пресуда вама и вашем сопственом животу, али то је суд о историји ове земље и то треба прво признати, а онда се с њом борити“, навео је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана