Џоу Страмер добија трг у Гранади

Агенције
Џоу Страмер добија трг у Гранади

Гранада - Шпански град Гранада планира да назове један свој трг по покојној британској звијезди панк музике Џоу Страмеру, који је опјевао овај град у једној од пјесама групе "Клеш", изјавили су данас званичници.

Пјесма "Шпанске бомбе" из 1979. године описује шпански грађански рат и најпознатијег Гранадиног сина, пјесника Федерика Гарсију Лорку, којег су националисти погубили 1936. године.

Градска комисија за грађанска одликовања прихватила је петицију са захтјевом да се Страмеру ода почаст. Петицију је потписало неколико хиљада људи на "Фејсбуку", а подржао ју је и лист "Идеал".

Страмер ће добити мали трг удаљен неколико стотина метара од палате Алхамбра, једне од највећих туристичких атракција у Шпанији.

"Очекује се да ће градски савјет у фебруару одобрити овај пројекат", изјавио је АФП-у извор из градске управе који није желио да буде именован.

Страмер је живио на југу Шпаније током осамдесетих година прошлог вијека и помагао локалним бендовима у снимању плоча, пише "Идеал".

"Добри стари Џо је дошао у Гранаду заведен причама о грађанском рату, убиству Лорке и имиџом Гранаде. Он је радио, живио и пио у овом граду", наводи се у тексту.

Пјесма "Шпанске бомбе" прославила је имена Лорке и Гранаде и пјевале су је хиљаде младих побуњеника и активиста, пише шпански лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана