Џоли: Одстранила сам обје дојке из здравствених разлога

Агенције
Џоли: Одстранила сам обје дојке из здравствених разлога

Њујорк - Није била лака одлука, каже глумица Анџелина Џоли пошто је открила да је одстранила обје дојке јер је имала 87 одсто шанси да добије рак, преносе агенције.

Она је открила да се подвргла двострукој мастектомији, иако је била здрава, пошто је сазнала да је носилац БРЦА1 гена за рак и да има 87 одсто шанси да оболи од рака дојке.

Мајка 37-годишње глумице, Маршелин Бертран, преминула је у 57. години од рака јајника.

У писму објављеном у „Њујорк тајмсу” Анџелина је написала:

- Моји доктори су процијенили да имам 87 одсто шанси да добијем рак дојке и 50 одсто шанси за рак јајника иако је тај ризик другачији код сваке жене. Само мали дио рака дојке је посљедица насљеђене мутације гена. Они са дефектом у БРЦА1 у просјеку имају 65 одсто шансе да га добију – написала је она.

Када сам сазнала да је то моја реалност, наводи се у писму, ријешила сам да нешто учиним и смањим ризик што више могу тако што ћу превентивно одстранити обје дојке. 

- Почела сам од груди јер је ризик за тај рак већи од ризика за рак јајника, а и операција је сложенија. 27. априла сам завршила тромјесечни медицински процес који мастектомија подразумијева. Успјела сам да све одржим у тајности и да наставим са послом – истакла је она.

Операција је протекла успјешно, а доктори кажу да су шансе да глумица добије рак дојке смањене на испод од пет одсто.

- Жељела сам да напишем ово писмо како бих поручила другим женама да мастектомија није лака, али да сам срећна што сам то урадила. Моја дјеца више не морају да се плаше да ће ме изгубити због рака дојке – написала је она.

Анџелина је истакла подршку вјереника Бреда Пта и своје дјеце током терапије.

- Они само виде моје мале ожиљке и то је то. За њих сам она иста мама. Учинила бих све да будем уз њих што дуже могу – казала је она.

Срећна сам што имам партнера пуног љубави и подршке као што је Бред Пит.

- Свако чија дјевојка или жена пролази кроз ово нека зна да је он веома важан дио процеса. Бред је био уз мене сваког минута током операције. Успјели смо да се заједно смијемо. Знали смо да је то права одлука за нашу породицу и да ће нас још више зближити. И јесте – навела је глумица.

Анџелина је нагласила да двострука мастектомија није промијенила начин на који се осјећа женом и додала да резултати реконструктивне операције „могу да буду дивни”.

- Лично, не осјећам се мање женом. Осјећам се снажном што сам донијела тешку одлуку која ни на који начин не умањује моју женственост. Надам се да ће друге жене имати користи од мог искуства. Рак је и даље ријеч која уноси страх у људска срца и изазива дубок осјећај беспомоћности. Али данас је могуће преко анализе крви открити да ли сте подложни канцеру дојке или јајника и онда можете да кренете у акцију – написала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана