Џенифер Лопез: У пламену страсти

B92
Џенифер Лопез: У пламену страсти

Идеални спектакл за наше вријеме које је исувише информисано да би било паметно... "Катарза" за млађе припаднике једног народа? Или, напросто, добра забава?

Џеј Ло је бренд. Попут кока-коле, она такође има универзалну привлачност. То је зато што она, чини се, континуирано сједињује два свијета. Она је увијек у бренд терминима, негдје између улица Бронкса и црвених тепиха Холивуда. Први истински глобални суперстар, она је повлака у ријечи "латино-амерички", веза измеђи двије културе.

Пошто никада није била одређена – као пјевачица, глумица, плесачица, модна дизајнерка или пословна жена - она задржава извјесну мистерију упркос свом масовном медијском присуству. Она је брендирала Џенифер Лопез "причу" - што је у ствари стара приша о америчком сну – самоувјерености и аспирацији – и тако замагљује линију између стварног живота и суперстар персоне. Због тога, њени фанови увијек знају пуно о њој, али никада довољно.

На овогодишњој светској турнеји „Dance Areni " госпођа Лопез, сада 43-годишњакиња, управо нам показује оно што је жељела да нам покаже о својој радној етици, нејним вредностима и значају: као љепотица, мајка, Латина, романтик, бивша дјевојка из Бронкса и рана хип-хоп денсерка из 90-их, и као поп пјевачица која сада сарађује са Лил Вејном, Питбулом и другима. 

Београдски концерт Џенифер Лопез у „Комбанк арени" почео је пјесмом Get Right", која је „више џези и фанки него што то пjесма Џенифер Лопез има право да буде". Убрзо, шоу преузима girl-from-the-hood идеју и разрађује је. Она одмах скида са себе до пода дугачку хаљину, откривајући бљештаве хулахопке. Тако одjевена за битку, тумара кроз „Get Right", „Love Don’t Cost a Thing" и "I’m Into You ".

Послије промјене костима, она је у боксерском рингу, пјевајући „Goin In "; потом ускаче у златну тренерку да се „врати у Бронкс" гдjе предводи плесаче у брзопотезној „Jenny From the Block". Ми смо транспортовани у old sghool uptown театар на „Hold It Don’t Drop It ", и у фиктивни клуб Бабалу током „Papi".

На концерту она непримjетно каналише хибрид између забављачице из Вегаса и денс-поп богиње огрнуте у самопоуздање и кристале. Током извођења хита „Let’s Get Loud " сцена се преображава у ноћни клуб који гори у ритму сурогата салсе.

Гледати Лопезову како окреће задњицу у правцу публике док изводи ову пjесму, неминовно призива мишљење једне од најпознатијих порториканских умjетница Френсис Негрон-Мунтанер, по којој успех Џеј Ло најплаћеније латино глумице икада представља троструку побjеду у симболичком рату за порориканску заједницу: „показивање задњице" као знак поноса и идентитета, „kiss my ass" као врста освете против непријатељског културног погледа, и „I’m going to kick your ass" као надокнада за економску експлоатацију уплетену у расизам.

Иако су коментари Негрон-Мунтанер можда тачни, ипак је прије ријеч о томе да Лопезова успјешно реафирмише стереотип љуте, хиперсексуалне Латине. Када је један новинар питао Лопезову како би вољела да је људи виде, она је одговорила, "Девојка Гуза (The ‘Butt Girl’)... То сам ја и мушкарци то воле".

Да Џеј Ло и те како добро зна шта публика воли видjело се и на њеном београдском концерту. Када је добила плишана срца из публике на којима пише "Волим те" Џеј Ло је на српском прочитала ове ријечи, док је готово катарзичан ефекат на окупљене оставила сцена када је прихватила српску заставу, умотала се у њу и за трен остала без текста, док је маса скандирала "Џеј Ло, Џеј Ло...".

Тиме Џени ствара илузију да је "једна од нас". Да је, како каже, "стварна" ("I’m Real "). ...Што само показује, да моћ спектакла, управо происходи из тога да се дjелотворност фикције учини стварном. Разгоревање неонског пламена страсти, који се пресијава у холивудским хаљинама од сребра то само потврђује.

Концерт се завршио пар минута прије 22 часа послије сат и по времена који су одисали фуриозном фижичком акцијом... Јер - током спектакла у Комбанк Арени постаје јасно да пјевање уживо у поп музици понекад изгледа као да превише питате. Стога, похвале Лопезовој иду прије свега за вратоломије на сцени током концерта. Наравно, она има стандардне пратеће вокале и повремено наснимљени ‘back up’ када се окреће интензивним кореографијама (као током "Goin In "), али је вредно похвале видjети самоувереност и издржљивост њеног сировог вокала какав поп звијездице упола млађе од ње често не нуде.

Уживо пјевање балада није њена најјача тачка, али Џеј Ло најбоље жвучи током акустичне верзије деби хита, "If You Had My Love ". Ипак, остаје утисак да публика често више пjева од саме пjевачице. Од коментара који су се могли чути у публици,"па она само вришти", до одушевљења њеним изгледом и замамним плесом, јасно је да ће концерт Џенифер Лопез разбуктати страсти.

Јер, за неке је то Идеални спектакл за наше вријеме које је исувише информисано да би било паметно... За друге то је "катарза" за млађе припаднике једног народа, али, прије свега рекло би се да је, напросто, ријеч о - доброј забави. Јер, напосљетку, све је то шоубизнис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана