Дамир Урбан: За сваки педаљ слободе се треба борити

Александра Маџар
Дамир Урбан: За сваки педаљ слободе се треба борити

Ми увијек имамо врло сличан приступ да ли пред двоје људи или пред публиком на фестивалима какав је "ОК фест". Суштина је у томе да на сваком наступу дајемо све од себе. Све што будемо могли у том тренутку дати, добиће и публика на "ОК фесту". Ништа више и ништа мање од тога.

Рекао је ово за "Глас Српске" музичар чије име говори више од стотине новинарских редова, Дамир Урбан, који на Тјентиште стиже 2. јула са својим бендом "Урбан&4".

- Бенд који долази је спреман. У могућности смо одсвирати све пјесме које смо направили. Даћемо све од себе да тај концерт нама буде велики догађај, а ја се онда надам да ћемо то успјети пренијети на публику и заразити их том љубављу коју ми осјећамо према музици. Публика од нас може очекивати ништа или све - казао је Урбан и изразио наду да ће "ОК фест" помоћи Националном парку "Сутјеска" да заживи на прави и једини начин, како то треба да буде.

Каријеру је зидао хитовима, а како објашњава, музика и он немају никакав уговор.

- Имамо један врло фер однос, нема никаквог потписа на папиру. Стварно волим то што радим. Помоћу музике сам сачувао живу главу. Она ме увукла у неке лоше ствари, али ме је из њих и извукла. Ако погледам уназад, све што сада имам у животу остварило се кроз музику и њој дугујем највећи дио свог живота, вјероватно и цијели - прича Урбан. Музици, додаје, нема шта узвраћати.

- Она није нека љубоморна баба да тражи да јој се све врати, али због самог себе трудим се да имам фер однос према ономе што радим и како то радим. У задњем периоду радим много више него раније, имам своје радно вријеме од осам сати када свирам, пишем. Желим да се у та 24 часа што више посветим стварању. Не мора све што направим нужно бити и презентовано, али сам чин стварања ме толико забавља и уживам у том истраживању - наглашава Дамир Урбан.

Музика је за њега истина.

- Не служи ми као маска, да бих путем ње показивао своја осјећања или себе или свијет око себе љепшим него што он заправо јесте или бјежао у неки бољи свијет. У мом случају музика је све оно што ја јесам тај час. Она је мој дневник и не постоји ништа у чему се могу на бољи начин могу остварити и што ме може приказати на тачнији начин - искрен је овај музичар.

Сматра да ћемо сви морати дебело засукати рукаве да би свијет око нас био боље мјесто за живот.

- Данас постоји страх да све што имамо можемо изгубити. Навикли смо на неке високе критеријуме, слободу, демократију, солидарност и сада постоји нека бојазан да нам то одузимају неке чудне, опасне особе које имају своје циљеве. Неке да би сачувале позиције у власти, неке да би зарадиле нешто више новаца. У сваком случају моћ је зајебана ствар и имамо посла са опасним типовима - каже Урбан.

Све што данас имамо и све што нам је угрожено, подсјећа он, неко је изборио за нас.

- То није пало са неба. Неко је гинуо за слободу коју имамо и за коју се бојимо да ћемо је изгубити. Људи су се увијек борили за младе, за будућност, за слободу и то не "Фејсбуком", него некад и са пушком у руци. Желим рећи, борба за ово што ми данас имамо није стала. Ми смо једно вријеме живјели у илузији да је то то, да је то за шта смо се изборили неупитно, да ће све бити бајно и красно, да је то неупитно, али неће. За сваки педаљ слободе се треба борити и ми и будуће генерације - истиче Урбан.

То стање у којем су млади људи све више изложени ријалити животима боји се да ће се тешко промијенити.

- Неће остати ни овако. Све се креће, па ће се и то промијенити. Не могу прорећи будућност, али бојим се да ће ситуација бити још лошија. Цијели тај капиталистички систем је такав да му погодује да су људи неосвијешћени. Што већи број људи не размишља, узима информације здраво за готово, као такви су бољи конзументи и лакше их је натјерати да конзумирају ствари када буде потребе за тим, а и боље су бирачко тијело. Ником није у интересу да млади људи буду паметни, освијешћени, да знају разлучити истину од лажи. Мораћемо се гадно намучити да млади имају бољу будућност - сматра Дамир Урбан.

Чисто срце и знање

- Наравно да је чисто срце некаква највиша степеница која постоји за људску врсту, али постоји и знање. Чисто срце  само за себе може човјека понекад натјерати и у кривом правцу, да мислећи да ради добро себи и другима, увјерен и да наступа из тог услова и чистог срца, ради лоше ствари.  Комбинација знања, интелигенције са чистим срцем је. Чисто срце без знања мало вриједи и обрнуто - истиче Дамир Урбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана