Да ли сте знали ово о Кристоферу Лију?

Танјуг
Да ли сте знали ово о Кристоферу Лију?

Легендарни британски глумац Кристофер Ли, који је преминуо у 93. години, није био само глумац већ и пјевач хеви метала, ловац на нацисте и био фасциниран професијом џелата.

Дракула, Саруман, Скараманго, гроф Дуку, само су неке од улога које је овај великан седме умјетности тумачио на филму и телевизији.

Оно што се пак мање зна јесте да је Ли био директни потомак Карла Великог (742-814). Наиме, коријени породице његове мајке, грофице Естеле Марије Карандини ди Сарцано, воде чак до античког Рима.

Као доказ сродства са славним франачким краљем, Ли је увијек носио прстен са царским жигом.

Поред тога што се бавио глумом, Ли је такође био и музичар и пјевач. Свој раскошни баритон позајмио је омиљеним бендовима Rhapsody of Fire и Meniwar и снимио два албума која спадају у жанр метал симфонија.

Кристофер Ли, алијас Саруман, је једини глумац трилогије "Господар прстенова" који је лично упознао ЈРР Толкина, аутора истоименог фантастичног романа по којем је овај серијал снимљен. Ли је признао да је до сусрета дошло сасвим случајно, у једном пабу у Оксфорду у који је писац често свраћао.

"Био сам толико узбуђен да сам успио само да изустим једно 'Како сте?'", испричао је глумац у једном интервјуу.

Фасциниран смртном казном, а посебно професиом џелата, успио је да присуствује последњем јавном смакнућу које је одржано у Француској.

Његов пријатељ и глумац Норман Лојд испричао је да је Ли знао имена свих џелата у Енглеској од XV вијека. У разговору са писцем и новинаром Џејмсом Ливијем, као и у својој аутобиографији, глумац је открио да је са 17 година у Версају, поред Париз, присуствовао смртној казни убице Ежена Вајдмана који је гиљотиниран 1939.

Ли се, такође, упознао и са убицама Григорија Распућина (1869-1919), чувеног руског мистика и особе од поверења руског цара Николаја II.

"Када сам био мали, мајка ме је једне вечери извукла из кревета, у нашој кући у Кенсингтону и рекла ми: 'Додји, хоћу да упознаш двојицу чика који су дошли на вечеру. Вjероватно ћеш заборавити њихова лица, али ћеш се једног дана сетири да си их упознао'". Много година касније, Ли је глумио руског чудотворца у филму "Распућин" (1966) Дона Шарпа.

Прије него што је почео да се бави глумом, млади Кристофер Ли је служио војску у Другом свјетском рату. Најпре је распоредјен у РАФ-у, али се његова каријера пилота брзо завршила због проблема са видом.

Истакао се у обавјештајној служби, али је увијек касније одбијао да о томе говори: "Рецимо само да сам био у специјалним јединицама, а људи нек закључе шта им је драго".

Лист Телеграф, међутим, пише да је војник Ли током рата ловио нацисте, те да је тако послужио као инспирација свом рођаку Иану Флемингу, оцу најславнијег фиктивног агента Џејмса Бонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана