Церемонију вјенчања ће пратити двије милијарде људи

Глас Српске
Церемонију вјенчања ће пратити двије милијарде људи

ЛОНДОН - Будући да стручњаци процјењују да ће двије милијарде људи у петак пратити краљевско вјенчање, хиљаде новинара из свих крајева свијета сјатиће се у Лондон. Енормне своте новца издвајају се за ексклузивне локације да би видео-снимци, фотографије и звук стигли до заинтересованих преко ТВ и радио-апарата, компјутера и штампаних медија.

Телевизијске станице, штампани и електронски медији од Маниле до Мексика послали су своје извјештаче у Лондон да би пратили вјенчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон, прво у доба интернета и двадесетчетворочасовних вијести, преносе агенције.

Енормне своте новца дају се за снимање у Вестминстерској опатији, као и за најбоља мјеста за фотографисање првог пољупца пара на балкону Бакингемске палате.

- То је велики медијски догађај сезоне зато што је весеље у питању. Ове године имали смо трагедију за трагедијом са ратовима и земљотресом - рекао је водећи консултант за односе са јавношћу у Британији Макс Клифорд.

Британски јавни сервис Би-Би-Си послаће најмање 550 људи и стотину камера да би пратили церемонију и процесију.

Читави дијелови Лондона већ су окићени у бојама британске заставе за "Дан Д" који ће, одлуком владе, бити нерадни у цијелој Великој Британији.

Око 650 гостију присуствоваће пријему у Бакингемској палати послије венчања, док ће главни догађај бити забава коју ће принц Чарлс приредити за 300 срећника.

Како би све прошло у најбољем реду, Скотланд јард је саопштио да ће распоредити 5.000 људи.

Протесте су најавили једино припадници малобројног републиканског покрета који ће уличним демонстрацијама тражити укидање монархије.

Нарочито интересовање влада у СAД и бившим земљама Комонвелта, али и Њемачкој гдје је планиран пренос вјенчања у 16 биоскопа широм земље. Вјенчање ће такође бити емитовано и у Пакистану, Малезији и на Филипинима, као и у Кини, Мексику и Бразилу. У Европи се очекује да ће око 260 милиона пратити церемонију, а тимови новинара очекују се из Aустралије, Канаде и са Новог Зеланда док ће само амерички Си-Ен-Ен послати 50 новинара.

Aмбасада у БиХ

Aмбасаде Велике Британије широм свијета уприличиће дружења и директно праћење краљевског вјенчања. Aмбасада у БиХ у петак у мултиплексу "Синема сити" у Сарајеву организоваће праћење вјенчања вијека за јавне личности и медије у БиХ.

Забранили пиво

Принц Вилијам и Кејт Мидлтон су, наводно, забранили да се на њиховом венчању служи пиво. Гостима ће бити служен шампањац и вино, док је пиво оцијењено као неодговарајуће за такву прилику. На пријему послије вјенчања биће служени канапеи са препеличијим јајима, целером, мини јоркширским пудинзима, телетином и кобасицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана