Брижит Бардо води рат против гушћије паштете

Агенције
Брижит Бардо води рат против гушћије паштете

Париз - Француска глумица и активисткиња Брижит Бардо поново је подигла глас како би стала у одбрану својих пријатеља животиња.

Славна глумица је овај пут затражила од Европске уније да забрани "варварску праксу" товљења гуски и патака ради производње јетрене паштете.

У отвореном писму Витенису Андријукајтису, европском комесару за здравље, Бардо наводи да жели да се придружи иницијативи данског министра пољопривреде Дану Јоргенсену, који је од комесара захтијевао увођење такве забране.

"Многе земље чланице су већ учиниле прве кораке у том правцу, па би било логично да се закони ускладе тако што ће се забранити ова окрутна пракса, недостојна европских норми", навела је у свом писму некадашња муза Рожеа Вадима и Сержа Гензбура.

 "Моја земља, Француска, је први произвођач у свијету тог ужаса званог гушчија паштета. Болним, механичким начинима товљења наноси се велика патња милионима гусака и патака, затворених у индивидуалним кавезима, забрањеним још у јануару 2011. свуда у Европи, осим у Француској гдје се закон не поштује", нагласила је она.

Фондација Брижит Бардо се, такође, недавно мобилизовала и против чупања перја живим гускама и паткама ради производње перјаних јакни.

Недавно истраживање агенције Опинионњаy показало је да 47 одсто Француза подржава забрану товљења гусака и патака, али исто тако да 95 одсто њих сматра да трпеза није празнична ако на њој нема гушчије пашете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана