Брега, Тончи и Грашо снимају албум на Јахорини

Глас Српске
Брега, Тончи и Грашо снимају албум на Јахорини

Горан Бреговић ових дана борави у викендици на Јахорини и са хрватским музичарима Тончијем Хуљићем и Петром Грашом спрема етноалбум намијењен свјетском тржишту, пишу агенције.

Пјесме су написане на стародалматинском језику, а текстови говоре о проблемима малог човјека који живи прилично изоловано, а глобализација га није промијенила и покварила. Иницијатор Хуљић компонује музику, Бреговић ради аранжмане, а пјеваће Грашо.

- Он има једноставну психологију живота за разлику од нас паметњаковића који непотребно компликујемо живот. Ендемска је врста, из малог је мјеста, живи од почетка до краја у том свом кругу, у малом простору и ужива у свом животу. Окружен је са таман толико људи колико му треба - прича Хуљић о малом човјеку и скреће пажњу на проблеме савременог човјека.

- Ми се бавимо свим и свачим и мислимо да смо срећнији од њега, а у ствари ужасно пуно радимо, мало спавамо, распадају нам се породице, а интернет нам је замијенио дружење са пријатељима - истакао је Хуљић.

Музика коју праве звучи, каже вођа "Магазина", као да сте се пробудили усред Фелинијевог филма, а њих тројица се на Јахорини одлично проводе у паузама рада.

- Мене све ово веома забавља - каже Бреговић и објашњава да музика није озбиљна ствар, те да се гинеколози и рудари баве озбиљним послом, а не музичари.

Грашо је презадовољан сарадњом са два естрадна вука, а за пјесме каже да су нешто најегзотичније што је икада чуо.

Aлбум би требало да изађе на прољеће.

Иначе, Бреговић се прије неколико дана сусрео са градоначелником Сарајева те најавио повратак у родни град, гдје жели да настави свој стваралачки рад.

- Када бих пронашао неки начин како да радим овдје, долазио бих чешће - рекао је, између осталог, Бреговић, који је на састанку добио на поклон монографију чувеног сликара Воје Димитријевића и сувенир Сарајева израђен у бакру.

Неколико Бреговићевих веома блиских пријатеља сумња да ће до његовог повратка икада доћи јер његова супруга Џенана много воли Париза, гдје сада живи и гдје им три кћерке иду у школу. Иначе, Бреговић у сарајевској улици Чекалуша има два стана која су донедавно била издата једној шпанској организацији, али сада су празна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана