Брега одсвирао крај у Гучи ФОТО

Г.С.
Брега одсвирао крај у Гучи ФОТО

Концертом Горана Бреговића у Гучи је завршен 53. Драгачевски сабор трубача, који је према оцјени организатора, за седам дана посјетило око 450.000 људи.

У Гучи је и ове године било много љубитеља трубе из Републике Српске, а посљедње вечери у маси се видјела застава са натписом "Бањалука Лауш". Међу посјетиоцима је био велики број туриста из европских земаља, али и из Сједињених Америчких Држава.

Побједник 53. овогодишњег сабора је Кристијан Азировић из Бојника, награда публике "Златна труба" припала је Дејану Јевђићу из Пожеге, за најбољи оркестар проглашен је бенд Екрема Мамутовића из Врања, а најизворније музицирање приказао је Стојан Крстић из Лепенице. На завршном такмичењу надметало се 16 оркестара.

Сабораши су, док је трајала манифестација, уживали у многобројним програмским садржајима. Осим звука трубе, који се чуо на сваком кораку, око 1.240 учесника, културно-умјетничких друштава, пјевачких група, побринуло се да бројни гости из земље и иностранства, из драгачевске варошице надалеко познате по овом инструменту, оду задовољни и у ишчекивању 54. сабора.

Организоване су и бројне изложбе у Музеју трубе, а сабораши су имали прилику да виде и импровизацију старе драгачевске свадбе. Већих инцидената током седам дана трајања Сабора није било, осим што је један енглески држављанин тешко повријеђен када је пао са моста у Гучи у ријеку Бјелицу. 

Драгачевски сабор је јединствено надметање трубачких оркестара у свијету и најзначајнија манифестација свеукупног народног стваралаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана