Браћа нису заједно ни за годишњицу – 25 година од Дајанине смрти, а Вилијам и Хари потпуно отуђени

ГС
Foto: Танјуг/АП

Принчеви Вилијам и Хари ће у приватности обиљежити 25. годишњицу смрти своје мајке, принцезе Дајане, али и одвојено, јер се несугласицама међу браћом не назире крај.

Лејди Дајана Спенсер, чији је бајковити брак с принцом Чарлсом освојио свијет док се јавно није разоткрила невјера, а завршио се разводом, погинула је у саобраћајној несрећи 31. августа 1997. године.

Прије пет година њени су синови присуствовали низу јавних комеморација те су јавно проговорили о трајним посљедицама које је мајчина смрт оставила на њихове животе. Но ове године браћа неће учествовати ни у једној службеној комеморацији, већ ће годишњицу обиљежити у приватности са својим породицама.

Вилијам (40) је недавно најавио да се из Лондона са супругом Кејт и њихово троје дјеце сели на имање Виндзор западно од Лондона, а Хари (37) сада живи у Калифорнији са супругом Меган и њихово двоје дјеце, након што је пар напустио краљевску породицу почетком 2020. године.

Званично обавјештење оба пара гласило је да ће провести дан приватно обиљежавајући годишњицу Дајанине смрти одвојено.

Насљеђе

Дајану данас цијене јер је прекинула конвенционалан и уштогљен начин живота краљевске породице. Британска монархија већ је вијековима позната по препознатљивом стилу живота препуном протокола. Дајана је била и остала једна од омиљених чланица британске краљевске породице, која је према мишљењу многих заслужна за чињеницу да су се потомци краљице Елизабете и читава њена породица у јавности мало опустили.

Џо Литл, главни уредник часописа Мајестy, сматра да је Дајана снажно утицала на своје синове, трудећи се да буду мање формални у односу с људима, премда им је краљевска традиција то налагала. У прилог томе говори и чињеница да је њен старији син Вилијам срдачно изгрлио енглеске фудбалере након њихове побједе на Еуру 2022. одржаном раније у августу.

Дајана је за живота била посвећена добротворном раду, посебно када је ријеч о разбијању предрасуда те је била врло ангажована на промјени односа према обољелима од ХИВ-а и АИДС-а. Омиљена принцеза и данас се сматра модном иконом, а познато је и да је неретко кршила протокол који је захтијевао елегантно облачење.

Потврда трајне фасцинације краљевском породицом, посебно Дајаном је и чињеница да је прошли викенд спортски Форд Есцорт, некад у њеном власништву, на аукцији продат за око 851.000 долара.

Раздор

Вилијам и Хари су имали само 15 и 12 година кад је Дајана погинула.

Прошле године браћа су открила њен кип у Кенсингтонској палати на дан када је покојна принцеза требало да напуни 60. година.

Но раздор, за који упућени тврде да је почео недуго након што је Хари почео да излази са садашњом супругом Меган Маркл, једва су успијевали да прикрију.

У међувремену се однос између браће погоршао, а раздор продубио, јавља Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана