Боувијеви цитати: Је**ш то. Желим да будем суперчовјек

Агенције
Боувијеви цитати: Је**ш то. Желим да будем суперчовјек

Дечак, који се тада звао Дејвид Џоунс, имао је само 17 година када се појавио на телевизији BBC као представник Друштва за превенцију суровости према дугокосим мушкарцима 1964.

Тек сад, када је тај дечак послије изградње величанствене каријере под именом Дејвид Боуви и умро, поново се пробудило интересовање за снимак у ком се жали на то како друштво поступа према мушкарцима с дугом косом.


"Мислим да смо сви врло толерантни", рекао је он водитељу емисије "Today". "Али у посљедње двије године на улици су нам добацивали: ‘Драга!’ и ‘Могу ли да ти понесем ташницу?’ Мислим да то мора да престане", рекао је он.

"Мислим да се свима свиђа дуга коса и не видимо зашто би нас други људи шиканирали због тога", рекао је он.

Иако није волио да даје интервјуе, током богате каријере разговарао је с многим новинарима, а његове изјаве обједињене су у књигу "Bowie to Bowie".

Представљамо вам најзанимљивије изјаве славног музичара:

"Био сам мушки еквивалент глупој плавуши и очајнички сам желио да ме људи прихвате због моје музике. Често жалим због тога што нисам имао нормалније тинејџерско доба. Од 16. године никад нисам играо фудбал са другарима, нити сам ћаскао са дјевојкама, као други тинејџери и, вјеровали или не, то ми недостаје."

***

"Мислим да нисам ничији гуру... Имам дивну машту. Нисам биљка. Пуштам своју машту да дивља. Дивим се Френку Запи, али више волим Чарлса Мингуса. Волио сам такву врсту џеза."

***

"И даље се много људи ложи на бесмртност... Чему заправо тежимо? У свему је превише ега. Ко жели да вуче своје старо, порураспало тијело до деведесете? Само да удовоље егу. Ја не, сигурно."

***

"Нисам велики љубитељ дискотека. Презирем их. Стварно ми је непријатно што моје плоче добро пролазе у дискотекама."

***

"Филм ‘Just a Gigolo’ био је ср**е, право ср**е. Данас, кад се сретнемо ми који смо радили на том филму, обавезно скренемо погледе."

***

"Било је то врло смијешно. Када сам ишао да гледам филм ‘The Man Who Fell To Earth", понео сам на стотине и стотине књига. Осјећао сам се због тога прилично грозно. Имао сам те полице – да, у праву сте, била је то путујућа библиотека – и биле су као кутије у које се пакују појачала... због тог периода, имам изузетну колекцију књига."

***

"Направио сам неке одличне албуме. Морам бити искрен. Волим их. Волим своје ствари. Постанем бијесан када чујем оне ствари у којима нисам дао све од себе."

***

"Ових дана се више него икад осећам као друштвено биће, што нисам био у једном периоду... Некад сам срећан кад депримирам људе."

"Мој рад је више егзистенцијалистички него нихилистички. Одувијек сам волио писце попут Камија. Али људи су га доживљавали као сувише негативног. А није био! Све што је имао да каже имало је смисла."

***

"Ја сам инстант звијезда. Само додајте воду и промјешајте. Одувијек сам имао одвратну потребу да будем нешто више од човјека. Осјећао сам се безначајним као човјек. Мислио сам: 'Је**ш то. Желим да буде суперчовјек'."

***

"Не знам гдје ћу ићи одавде, али обећавам да нећу бити досадан. Помислили бисте да је рок звијезда у браку са супермоделом нешто најбоље на свијету. И јесте."

***

"Сама слава не може вам донијети ништа више од доброг мјеста у ресторану."

***

"Провели смо бескрајне сате говорећи о слави и како је то кад више не посједујете сопствени живот. Колико желите да постанете познати, прије него што то и постанете, а када се то деси, како желите да се ствари обрну." (О разговорима са Џоном Леноном)

***

"Све моје велике грешке настајале су кад сам се премишљао или покушавао да удовољим публици. Мој рад је увијек бољи када сам врло себичан у вези с њим."

***

"Цио мој живот сачињен је од експеримената, радозналости и било чега што дјелује иоле привлачно. Имао сам снажну глад да искусим све што живот има да пружи – од легла опијума до било чега. Мислим да сам урадио све што је могуће урадити."

***

"Не осјећам потребу да неко квалификује мој рад на неки посебан начин. Радим за себе."

***

"Извуците најбоље из сваког тренутка. Ми не еволуирамо. Ми не идемо нигде. Ми смо само врста која зависи од инстинкта преживљавања и тако градимо морал, апсолутне и истине."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана