Бивши партнер Улај тужи Марину Абрамовић VIDEO

Танјуг
Бивши партнер Улај тужи Марину Абрамовић VIDEO

Бивши умјетнички и љубавни партнер свјетски познате умјетнице перформанса Марине Абрамовић, Франк Уве Лејсипен, познатији као Улај, тужио је ову умјетницу јер сматра да је прекршила његова ауторска права и да му није исплаћивала договорене суме.

Улај и Абрамовићева су били љубавници и сарадници на умјетничким пројектима више од 10 година. Растали су се 1988. године перформансом "Љубавници" на Кинеском зиду, преноси "Гардијан".

Они су се 2010. године видјели поново током њеног перформанса "Умјетник је присутан" у Музеју модерне умјетности (МоМА) у Њујорку. Током овог перформанса посјетиоци галерије сједели су наспрам умјетнице и гледали је у очи. Када је Улај изненада сио преко пута ње, она је почела да плаче и ухватила га је за руке.

Сада, неколико година након овог емотивног сусрета, Улај тврди да је умјетница прекршила њихов договор из 1999. године да дијеле заслуге од заједничких радова, као и приходе од продаја репродукција.

Он такође тврди да је Абрамовићева тражила од галерија да је најављују као самосталног умјетника творца њихових заједничких радова, што је супротно њиховом уговору и да му је платила само четири пута за 16 година.

"Она није само бивши пословни партнер", рекао је Улај за "Гардијан". "Читав наш опус постао је историја. Налази се у школским књигама, али она је једноставно одлучила да манипулише тиме и да изостави моје имије у заједничким радовима."

Адвокат Марине Абрамовић тврди како се његов клијент уопште не слаже са тврдњама бившег партнера и да не жели да их коментарише.

"Мој клијент сматра да је ова тужба увредљива и да жели да нанесе штету њеној репутацији у јавности", рекао је адвокат. Према наводима Улаја, Марина Абрамовић и он нису разговарали годинама послије раскида, а уз посредовање галеристе Шона Келија у Њујорку, који заступа ову умјетницу, склопили су 1999. године уговор о начину коришћења заједничког опуса.

Улај је продао своју физичку архиву, укључујући негативе и слајдове, Абрамовићевој која је, према одредбама уговора, имала право да их користи за репродукције, али и обавезу да га обавијештава о њима и продаји.

Уговором је, како наводи Улај, утврђено да 20 посто од продаје заједничких радова добија он, док 30 остаје њој, а 50 добија галерија. Међутим, он сада тврди да је умјетница кршила уговор и да је добио знатно мање новца. Умјетници ће се наћи на суду слиједећег мјесеца у Амстердаму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана