Био je немилосрдно остављен: Чувену пјесму "Остани ђубре до краја" Бора је посветио њој

Телеграф
Био je немилосрдно остављен: Чувену пјесму "Остани ђубре до краја" Бора је посветио њој

Бора Ђорђевић свој огроман таленат показивао је цијеле своје каријере и кроз моћ кантауторског рада. Са бендом "Рибља чорба" завладао је рок сценом бивше Југославије и међу првима је када се помене домаћи рок.

Један је од ријетких који и даље са бендом ради концерте и гостовања, наравно далеко од активног као раније.

Међутим, Борини текстови су често шаљиви или сурово реални, али се поред тема свакодневице провлаче и оне пјесме о несрећним љубавима.

Бора је инспирацију за неке од његових највећих хитова видио у жени, за којом је уздисала Југославија. 
Наиме, ради се о Биљани Невајди Шевић, некадашњој београдских манекенки из седамдесетих година. Она већ годинама живи далеко од блицева и давно је за собом оставила сав гламур и сјај који је носио карактер њене каријере.

Бора је био лудо заљубљен у њу, а када га је оставила, написао јој је и пјесме "Остани ђубре до краја", "Два динара друже" и "Последња песма о теби". Како је рекла у једном интервјуу, многи су је повезивали са Борином "лутком" са насловнице, али је она је разјаснила да ипак није она јунакиња те пјесме.

- Интересантно је то што су ме годинама прозивали за песму "Лутка са насловне стране", па сам редовно морала да се браним да заправо нисам "лутка" него "ђубре". Иако на први поглед звучи апсурдно, истина је да свако ко зна текстове ових Чорбиних песама, зна зашто је много боље бити јунакиња песме "Остани ђубре до краја" - почиње шаљиво причу за "Телеграф.рс".

Биљана се јасно сећала како је настала ова пјесма и раде воље то подијелила у тадашњем интервјуу. Открила је да је Бора контактирао са њом, а да га је она затекла као у пјесми - делимично пијаног за шанком.

- Било је вече. Звони телефон, јавља се Бора. Моли ме да се нађемо "Под липом" да ми прочита песму коју ми је написао. Спремим се и одем да га видим, кад тамо… Баш као у песми: "Док стоји за шанком делимично пијан, мрзећи помало и себе и друге, убија лагано коњак, цигарете" (смех). Седнемо за сто и он ми онако у цугу, из своје чувене свешчице, у коју је записивао стихове, прочита: "Нисам од оних који цвиле, више те немам и шта ту могу, бар се насмеши када ме видиш, остани ђубре до краја!" У први мах ми је то "ђубре" звучало помало грубо, али кад сам схватила да је то "ђубре" заправо једна опасна, феноменална особа којом је он очаран, а она га немилосрдно оставља, дефинитивно ми се допала песма! Међутим, то је било све. У том тренутку није изазвала никакав потрес у мени. Сећам се да сам чак била равнодушна и када су ту ствар пуштали на мојој свадби. Уоште ме није дотицала - присјећала се.

Како каже, тада је била лудо заљубљена, због чега је нису дотицали стихови овог рокера. Када га је оставила у кафани и кренула напоље, он је уплакан отрчао, неспретно због коњака, у тоалет, али га је радник зауставио и тражио два динара. Тако је настала друга пјесма.

Прошло је много времена од тад, а њена ћерка је радила као новинарка и заказала интервју са Бором. Она му је обећала да ће се Биљана појавити, а када ју је угледао, рекао је да јој је спремио још једну пјесму и посљедњу.

- Рекао је: "Написао сам ти још једну песму." Извадио је неко парче папира и прочитао ми стихове. У први мах сам занемела, а онда сам се расплакала. Била је то најлепша љубавна песма коју сам у животу чула: "После тебе потоп, ништа није вредно, подмукло заболи као кварни зуби, истина је да се само једном љуби." Истина је да нисам могла да верујем да ме је толико волео, јер му у младости ништа нисам веровала - говорила је.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана