Била је најтужнија дива на свијету

Глас Српске
Била је најтужнија дива на свијету

У суботу, 5. августа навршило се педесет и пет година од смрти Мерилин Монро- америчке глумице, пјевачице, модела, забављачице и секс симбола. Њена посебна личност, начин живота и достигнућа претворили су је у свјетску икону, која и данас интригира и инспирише.

На свијет је дошла као Норма Џин Мортенсон, рођена на сиротињском одјељењу Опште болнице у Лос Анђелесу, кад се њена мајка Гледис већ развела од другог мужа Мартина Едварда Мортенсона. Због проблематичног психичког здравља и неспремности за одговорну дужност самохране мајке, за мање од двије недјеље након рођења Гледис ју је дала на усвајање.


"Била сам грешка. Мајка није хтјела да ме роди. Мислим да ме никад није жељела. Вјероватно сам јој била само сметња и срамота. Разведена жена ионако ће тешко наћи мушкарца, а ако уз то има и незаконито дијете… Ипак, тако бих вољела да ме је жељела" рекла је једном приликом Мерилин.

Ријетки створ који је Норми давао љубав и свуда је пратио био је њен пас. Једног дана, он је пронађен мртав и од тада траје Нормина потрага за љубављу...

Тешко дјетињство

Нормина мајка Гледис је из првог брака имала двоје дјеце, сина Џека и ћерку Бернис, али Мерилин је своју полусестру упознала много касније. Након мужа насилника, Гледис је упловила у други брак са Едвардом Мортенсоном, који се након четири мјесеца завршио неславно. Други развод је тотално психички уништио Нормину мајку. Депресија и нагла промјена расположења су утицали на даље срљање у животу.

Радећи као монтажерка у студију "Consolidated" упознавала је многе мушкарце, када се упустила у аферу са ожењеним колегом, Стенлијем Џифордом. Касније је тврдила да је управо он биолошки отац Норме Џин, међутим он је то оповргнуо. На Нормино инсистирање да ступи у контакт са њим, Стенли је поручио да се јави његовом адвокату.

Након што се Норма вратила да живи код мајке, Гледис је упала у велику кризу када јо је дијагностификована параноида шизофренија. Тада је законски старатељ постала мајчина пријатељица Грејс Годард. Године 1935., Норма је завршила у сиротишту, а потом код тетке коју није уопште познавала.

Након таквог дјетињства и одрастања није чудно да је Мерилин била дубоко несигурна и да је управо због очајничке потребе да буде вољена увијек тражила породицу и очинску фигуру. Надала се да ће јој то пружити љубавници, којих је имала безброј, или мужеви, које је звала "тата", али ни са једним није пронашла љубав и сигурност за којима је чезнула.

Норма Џин постаје Мерилин Монро

Када је фотограф Дејвид Кановер дошао у фабрику падобрана да снима жене које вриједно раде, направио је неколико снимака на основу којих је запазио Норму. Одмах потом Мерилин потписује уговор са модном агенцијом, а убрзо почиње да краси насловнице свјетских магазина.

Жеља да постане филмска глумица довела ју је (1946. године) у просторије филмске компаније "Фокс" гдје је имала састанак са агентом за нове таленте Беном Лајоном.

"Прегледавали смо каталоге глумица тражећи идеју и одједном сам угледао име Мерилин Млер, Зигфилдове звијезде из Њујорка. Погледао сам је и рекао:Ти си за мене Мерилин. Признала је како јој се име свиђа. Замолила ме да јој допустимо задржавање бакиног презимена", истакао је он.

Али без обзира на ново умјетничко име и нови имиџ секси плавуше, пробој у свијет филма није био нимало лак. У почетку је глумила у нискобуџетним филмовима Б класе, и то најчесће "глупе плавуше".

Разочарана зарадом, она тада изјављује: "У Холивуду ти плаћају 1000 долара за пољубац а 50 центи за душу."

Прву велику шансу добија у филму Џона Хјустона ''Дунгла на асфалту" из 1950. године. Слиједе фиилмови ''Све о Еви'', "Не труди се да куцаш" и комедија ''Мајмунска посла".

Три брака, ни један срећан...

Чувена холивудска љепотица имала је три брака иза себе. Први пут на луди камен стала је 19. јуна 1942. године када се удала за Џејмса Дафертија. Мерилин никада није била заљубљена у њега, већ је у њему видјела пут за излазак из сиротишта.

Џо Џиманџо се заљубио у Мерилин када је видио на слици, а вјенчали су се 1954., послије двогодишње везе. Након само 274 дана проведених у браку глумица је затражила развод због психичког злостављања, вређања и уцијена.

Годину дана након развода, Мерилин се удала 29. јуна 1956. за Артула Милера. У почетку су вјенчање крили од јавности, а да би ступила у врак глумица је морала да се преобрати у јудизам. Она је са Милером остала у другом стању, али је трудноћа била ванматерична, те се завршила побачајем. Развели су се у Мексику 1961.

Ко је крив за смрт?

Пре него што је попила превелику количину барбитурата помијешаног са вискијем и тако заувијек напустила овај свијет, Мерилин је била избачена са снимања филма "Soemething's got to give". Разлог су била њена честа кашњења, дрогираност и изгубљеност.

Што се смрти тиче, постоји много теорија о томе како је Мерилин умрла - да ју је убио ФБИ, или убице браће Кенеди. Тадашњи свjедоци неколико пута су мијењали приче. Њена помоћница је прво тврдила да је са Мерилин те вјечери био Роберт Кенеди, који је тврдио да је био у Сан Франциску, иако је аутомобил у којем је он био те исте вечери у Лос Анђелесу зауставио полицајац. Помоћница се тада предомислила и рекла да је Мерилин затекла мртву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана