Биковић: Иза цензуре свега руског крије се страх

Срна
Биковић: Иза цензуре свега руског крије се страх

МОСКВА - Цензура није одговор и говори о неспремности за дијалог и мишлјенје друге стране, можда чак и о неком страху који се иза те неспремности крије, рекао је познати глумац Милош Биковић коментаришући цензуру и блокаде с којима се суочавају руски медији широм Запада.

Биковић за “Спутњик” каже да су санкције које су погодиле руске умјетнике, спортисте, научнике, студенте, па чак и мачке, не само бесмислене и апсурдне, већ и опасне.

“У демократском друштву, за које сам био уверен да ипак преовладава у свету, дијалог је неопходан. Предуслов за дијалог и за решење било ког проблема је спремност да се чује и друга страна”, рекао је Биковић.

Ако се забрањују чак и умјетници који су умрли прије 200 година, а дио су свјетске културе, ако се укида славни руски композитор Петар Илич Чајковски или велики књижевник Фјодор Михајлович Достојевски, а на радњама могу наћи натписи да се забрањује улаз Русима, онда је то, каже Биковић, веома опасно и подсјећа на вријеме лудила пред почетак Другог свјетског рата и на све оно што се у том рату дешавало послије.

Као један од првих који је на друштвеним мрежама злоупотријебљен лажним вијестима, Биковић сматра да данас не само умјетност него све на свијету може бити злоупотребљено.

“Права уметност једноставно кореспондира са савесношћу, макар смо то кроз историју људске цивилизације могли и видети и научити. Сама чињеница да се уметност цензурише и да је се плаше, довољно говори о њеној снази”, поручује глумац


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана