Безосова нова јахта од 500 милиона долара на испитивањима, биће спремна на љето

Танјуг
Безосова нова јахта од 500 милиона долара на испитивањима, биће спремна на љето

ЊУЈОРК - Нова суперјахта милионера Џефа Безоса вриједна 500 милиона долара пролази кроз поморска испитивања, а требало би да буде спремна за пловидбу на љето.

 

Једрилица „Кору“ од 127 метара прошле недjеље је напустила бродоградилиште у Холандији и усидрила се у срijеду код обале Шпаније у близини Мајорке, гдjе је подвргнута тестирању, преноси Блумберг. 

Поморска испитивања су уобичајена процедура како би се власник пловила увjерио у исправност, након чега јахта може бити враћена у бродоградилиште на финална подешавања, прије испоруке власнику.

Процјењује се да је суперјахта са три јарбола коштала оснивача Амазона више од 500 милиона долара.

Безос (59) је трећа најбогатија особа на свијету са богатством од 126,2 милијарде долара, према Блумберговом индексу милијардера.

Раније познат као И721, брод је сада регистрован као „Кору“ и плови под заставом Кајманских острва. То је највећа једрилица по површини, према Боат Интернешеналу, и једна од највећих које је изградио холандски Океанко.

Како преноси Блумберг, величина суперјахте изазвала је бројне главобоље Безоса и његових градитеља, будући да је због висине јарбола првобитно захтијевано од града Ротердама да демонтира историјски челични мост, Де Хеф, како би јахта могла да стигне до океана.

Градски званичници су пристали да привремено растављају централни дио моста, али је Океанко на крају повукао захтјев усред негодовања јавности и извукао брод на море без јарбола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана