Без обзира на пол, дијете принца Вилијама биће монарх

Глас Српске
Без обзира на пол, дијете принца Вилијама биће монарх

Кћерке и синови британских монарха имаће иста права да постану монарси послије промјена Закона о насљедству у Великој Британији које су прихваћене у петак, рекао је британски премијер Дејвид Камерон. Лидери 16 земаља Комонвелта, гдје је краљица поглавар државе, једногласно су прихватили ове промјене на састанку у Перту, у Aустралији.

Промјене значе да ће прворођена дјевојчица имати предност да дође на трон у односу на млађег брата.

То, такође, значи да ће будући монарх Британије имати право вјенчања са католиком, односно католикињом.

Промјене ће важити за будућу дјецу војводе и војвоткиње од Кембриџа, принца Вилијама и Кејт Мидлтон који су се вјенчали ове године.

Према анкети коју је спровела владина агенција "YouGov" почетком априла ове године, 65 одсто испитаних мушкараца и 83 одсто жена сматра да трон треба наслиједити прворођено дијете без обзира на пол. Правила насљеђивања која су се до сада користила пратила су потпуно неизмијењен закон из 1701. године.

Осим својеврсне полне дискриминације, према којој правило прворођеног вриједи само ако се ради о мушком дјетету, овај закон посебно је забрањивао да трон наслиједи католик или особа у браку са католиком.

Вјерује се да је расправа о реформи насљеђивања била дио покушаја модернизације краљевске породице у којој се већ деценијама нижу немили догађаји који кваре имиџ монархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана