Бањалучанин први Србин у свемиру

Глас Српске
Бањалучанин први Србин у свемиру

Бивши падобранац, пилот и продуцент Саша Савићевић из Бањалуке први је Србин који је летио у стратосферу, границу атмосфере са космосом!

Из базе руске авијације Соком, из града Нижњег Новгорода, Савићевић је полетио на саму границу свемира, 23 километра од земље. Лет је организовала руска војна авијација, која је Савићевићу поклонила лет због посебних заслуга у ширењу руске културе у југоисточној Европи.

Овај Бањалучанин до космоса се "превезао" се усавршеном верзијом "мига-25", који може да достигне стратосферу. Тај лет кошта око 40.000 долара и на њега се, послије детаљних прегледа, чека и до годину.

Савићевић каже да тај лет представља симулацију испаљивања ракете - наиме, авион лети сличном путањом као ракета, под вертикалним углом послије одвајања од писте.

- Затим лети пуним гасом, форсажом од девет километара, послије чега се хвата максимум снаге и пење на висину до 22 или 23 километра, у зависности од времена - додаје Савићевић.

Први Србин на граници космоса се, како каже, за лет није нарочито спремао, али му је савјетовано да поред детаљних љекарских прегледа тридесет дана не пије алкохол нити једе масну храну.

- Ово је испуњење мог дјечачког сна - истакао је Саша Савићевић, који је сада и званично први Србин на граници космоса, уз напомену да је то прије три године учинила и једна храбра Српкиња - Наташа Павловић.

Летови у стратосферу све су више популарни код богатих људи, како руских тако и оних са запада. На такав лет може се чекати и по неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана