Бањалучани уживали уз трубаче Гуче

Анедреа Симанић
Бањалучани уживали уз трубаче Гуче

Бањалучани су у петак и суботу на базенима хотела и велнес центра "Фортуне" могли да уживају у богатом културно-умјетничком програму "48 сати Гуче у Бањалуци", који су свечано најавили овогодишњи Сабор у Гучи.

Прве вечери програм су отвориле бањалучке мажореткиње, послије којих су наступила домаћа многобројна културно-умјетничка друштва, етно-групе и пјевачки ансамбли. Присутни су имали прилику да дегустирају традиционална јела из Гуче као што су пуслице, ванилице, роловане суве шљиве у сланиници, домаћи бурек са јајима... и наравно неизоставна ракија.

Звијезде вечери били су трубачи оркестра Дејана Јевђића, који су  извођењем старих изворних пјесама и кола, до новокомпоноване народне музике атмосферу довели до усијања, а посебно када су са бине сишли међу посјетиоце. Еуфорична публика је уз звуке Драгачевске трубе плесала и пјевала до касно у ноћ.

Друге вечери сценарио је био сличан, осим што је публика била још бројнија, а поред гостију из Гуче наступили су и Бањалучки трубачи. Присутнима се обратио и предсједник Скупштине општине Лучани Вукоман Обренић.

Манифестација која се први пут одржава у граду на Врбасу "48 сати Гуче у Бањалуци", по ријечима организатора, претендује да постане традиција попут оне на Кастелу на којој се већ десетак година представљају побједнички трубачки оркестри Сабора.

- У претходних десет година обично је Гуча послије Сабора долазила са својим побједницима, па смо ми жељели да напишемо једну мало другачију причу, а то је најава сабора, промоција наше културе, обичаја, хране, да бисмо привукли што више Бањалучана који нису били, а и они који јесу да поново у идућим годинама посјете Гучу - рекао је директор туристичке агенције "Гуча травел" Петар Мијатовић.

Према његовим ријечима, на овогодишњем 50. јубиларном сабору у Гучи који ће бити одржан од 8. до 14. августа први пут биће организована фијакеријада, и духовне вечери у црквеној порти гдје је и почео први сабор када су била само четири учесника.

Маркетинг менаџер хотела и велнес центра "Фортуна" Наташа Дујаковић истакла је да ће сви заинтересовани све информације о овогодишњем Сабору у Гучи, као и резервације за смјештај и превоз моћи да добију управо у овом објекту.

- Ми смо на неки начин представници и промотори Сабора и туристичке агенције "Гуча травел" у Бањалуци, и трудићемо се да олакшамо организацију путовања свима онима који желе да иду у Гучу. Надамо се да ће се ова сарадња у будућности наставити и да ће ова манифестација постати традиција нашег града - додала је Дујаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана