Аутомеханичарку из БиХ наградила белгијска краљица

avaz.ba
Аутомеханичарку из БиХ наградила белгијска краљица

Цазињанка Анела - Џенана Мердановић једина је аутомеханичарка у историји белгијског градића Еупена. За матурски рад на државном нивоу награду јој је уручила бивша белгијска краљица Паула Руфо ди Калабриа.

„По завршетку школе за матурски рад узела сам тему израде куће са гласовним наредбама. Гласовне наредбе се своде на издавање команди при регулирању кућних компоненти: паљење свјетла, гријања, те регулирање топлоте, затим укључивање музике итд”, објаснила је Анела-Џенана.

Екипа Аваза контактирала је младу аутомеханичарку да пита како је прошао пријем и дружење са белгијском краљицом.

„Пријем награде је био диван, наравно да је част бити у таквом окружењу, а нарочито освојити прво мјесто и примити награду од краљице. Након додјеле награде имала сам част да разговарам са краљицом. Размијениле смо пар ријечи о мом раду, шта планирам у будућности и тако даље”, рекла је за наш портал ова млада Цазињанка.

Мердановић је радила у аутомеханичарској радионици која је специјализована за аутомобиле америчке производње и БМЊ, док је истовремено наставила школовање за вишег аутомеханичара на Електромеханици, смјер електротехника, проводећи једном седмично пола дана у школи. И у школи је била једина дјевојка заинтересирана за овај занат.

„Што се тиче мог одабира у животу, још увијек сам остала при истом. Само што је овај пут ријеч о другој фирми. Пружила ми се прилика за боље усавршавање па је нисам хтјела пропустити”, открила је Мердановић наводећи како се још увијек образује и има још двије године укључујући и ову коју тренутно похађа.

Како је открила, посао иде увијек на боље. У Белгију се из Цазина доселила давне 2004. године са својом породицом. За аутомобиле је заинтересирана још од малих ногу када је стриц први пут провозао на мотору. Тај доживљај јој је, како нам је раније рекла, био фантастичан и од тада се јавила љубав према моторима и осталим дијеловима аутомобила. Од средње школе се бави послом аутомеханичарке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана