Aнгела Меркел најмоћнија жена на свијету

Глас Српске
Aнгела Меркел најмоћнија жена на свијету

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел прва је на "Форбсовој" листи најмоћнијих жена свијета, на којој су најзаступљеније политичарке, пословне жене и представнице медија. Aмеричка државна секретарка Хилари Клинтон налази се на другом мјесту, а за њом слиједи предсједница Бразила Дилма Роузеф.

- Наша листа показује различите и динамичне путеве моћи којима жене данас пролазе, било да воде једну нацију или се баве критичним питањима нашег времена - изјавила је Моира Форбс, предсједница и издавач "ForbesWoman"-а.

Осам шефица држава налази се на јуче објављеној листи од 100 најмоћнијих жена просјечних година око 55, а њих 22 нису удате, преноси Ројтерс.

Форбсова наводи Меркелову као лидера праве глобалне економије Европе, Клинтонову хвали због начина суочавања са револуцијама на Блиском истоку, а за Роузефову каже да је ушла у историју као прва жена на челу највеће економске силе у Јужној Aмерици.

На четвртом мјесту је Индра Нуји, директор америчког одјељења компаније "Пепси", која управља пословним царством од 60 милијарди долара.

Петопласирана је Шерил Сандберг, директор "Фејсбука", која је заслужна за припреме за излазак ове друштвене мреже на берзу и потенцијалну зараду од 100 милијарди долара.

Најмлађа на листи је двадесетпетогодишња Леди Гага, која је заузела 11. мјесто, а најстарија британска краљица Елизабета (85) на 49. мјесту.

Aмеричка прва дама Мишел Обама пала је са прошлогодишње прве позиције на осмо мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана