Загонетка из старог свијета: Да ли бисте успјели да преживите круг? VIDEO

Агенције
Загонетка из старог свијета: Да ли бисте успјели да преживите круг? VIDEO

На којој позицији унутар самоубилачког круга треба да стојите, како бисте остали посљедња жива особа? То је питање које је себи поставио Јосиф Флавије док је стајао у кругу са још 40 јеврејских војника, од којих је свако (сем њега) био спремнији да умре, него да се преда непријатељу.

Проблем датира из 67. године прије нове ере када је историчар Јосиф Флавије са још 40 војника био окружен римским трупама у Опсади Јодфата. Група се сложила да је боље да једни другима узму животе, него да се предају Римљанима.

Стојећи у кругу, први војник је требало да убије првог човјека с лијеве стране, затим слиједећи и све тако док у кругу не би остао посљедњи живи човјек, који ће потом сам себи одузети живот.

Међутим, Јосиф није желио да се убије и плашио се да ће се други окренути против њега, уколико чују за његов план. Умјесто тога, одлучио је да одабере мјесто у кругу, које ће му омогућити да остане посљедњи живи човјек и да се онда преда Римљанима.

"Рецимо да у кругу стоји седморо људи", каже Данијел Ерман са Универзитета Висконсин-Медисон.

"Прва особа убија другу особу која јој се налази с лијеве стране. Онда особа број три убија ‘четворку’, а ‘петица’ убија шесту особу. Седма потом убија прву, ‘тројка’ пету, седма трећу, што значи да ‘седмица’ остаје посљедња жива особа".

Ерман објашњава да када почнете да проширивањем круга и примјеном истог овог редоследа, можете увидјети правилности у самом процесу.

Прва правилност је та да ће особе које стоје на мјестима под парним бројевима без сумње страдати од мача (први убија другог, трећи убија четвртог, пети убија шестог и тако даље).

Дакле, ако желите да преживите први круг, треба да одаберете позицију под непарним бројем.

Док је експериментисао са различитим почетним бројевима, Ерман је открио да се најбоље мјесто у кругу помјера за двије позиције сваки пут кад се циклус заврши (1, 3, 5, 7 и тако даље).

Ова шема показује да је најбоље мјесто на ком можете да се позиционирате прво - оно које започиње циклус (само)убистава.

Војник на мјесту број један, увијек изнова започиње циклус и остаје посљедња жива особа, али под условом да број особа у кругу има потенцијал степена двојке. То се мијења када имате круг у ком број војника нема тај потенцијал.

На примјер, ако имате пет војника, први убија другог, трећи убија четвртог, а пети првог.

Али како утврдити шему степена двојке, која је кључна за проналазак најбезбједнијег мјеста за стајање?

У Јосифовом случају, почетни број људи у кругу је 41, а највиши резултат степеновања броја два који је мањи од 41 је 32 (25).

То значи да желите да преостане тачно 32 људи, када дођете на ред да ви неком одузмете живот. Ерман објашњава да је то због тога што са смрћу сваке наредне особе, желите да будете на позицији која је два пута већа од разлике између 41 и 32 (41-32 = 9) + 1. Ова "јединица" односи се на самог Јосифа, јер мора бити на најмањем непарном броју, како би остао жив.

Дакле, да би надмудрио своје саборце и жив се предао Римљанима, мора да се налази на 19. мјесту у кругу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана