Није астрологија а има везе између мјесеца рођења и ризика од болести

Huffington post
Није астрологија а има везе између мјесеца рођења и ризика од болести

Научници исмијавају астрологе због тога што вјерују да мјесец у коме смо рођени битно утиче на нашу личност и циљеве у животу, али ново истраживање Медицинског центра Универзитета Колумбије показује да и они пјевају исту пјесму.

Оно наводи на закључак да постоји изненађујућа веза између мјесеца рођења и ризика од различитих здравствених проблема, укључујући и болести срца, вирусне инфекције и хиперактивни поремећај.

"Оно позитивно када је у питању наука јесте чињеница да научници немају предрасуда - све док постоје подаци који поткрепљују одређене тврдње", наводи у имејлу "Хафтингтон посту" др Николас Татонети, асистент на Катедри за биомедицинску информатику и главни руководилац студије.

Научници су анализирали узорак од 1,7 милиона људи, узет из медицинске базе података града Њујорка, при чему су пратили више од 1.600 болести. Они су открили да 55 болести "значајно зависи" од мјесеца рођења због еколошких фактора којима смо изложени током рођења и у раној фази развоја.

Научници истичу да се зависно од годишњег доба мијењају и еколошки фактори у тренутку рођења и да окружење, као и интеракција гена и окружења играју важну улогу у нашем развоју.

Ово су нека од најзначајнијих сазнања до којих су дошли Татонети и његов тим: 

  • бебе рођене у октобру изложене су највећем ризику од болести, а оне рођене у мају најмањем;
  • ризик од астме највећи је код беба рођених у јулу и октобру;
  • бебе рођене у новембру изложене су највећој опасности од развоја хиперактивног поремећаја;
  • код дјеце рођене у марту највећи ризик пријети од срчаних болести, укључујући и поремећај срчаног ритма, слабост срца (срчана инсуфицијенција) и поремећај митралног залиска;
  • зимске бебе изложене су већем ризику од неуролошких проблема. 

Научници, међутим, скрећу пажњу на то да идентификовани ризици нису толико велики да би изазвали забринутост и захтевали примену мјера превенције. 

"Најузбудљивији аспект овог истраживања је да припрема терен за ново истраживање о томе какви утицаји околине конкретно повећавају ризик од одређених болести", каже Татонети.  

"Када будемо имали те механизме, моћи ћемо да дамо препоруке за начин живота и исхрану."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана