Најтачнији хороскоп старих Словена: Да ли сте Перун, Стрибог или Маја?

ГС
Најтачнији хороскоп старих Словена: Да ли сте Перун, Стрибог или Маја?

Сазнајте какве су особине знакова по словенском хороскопу!

Словенски хороскоп су користили наши преци вијековима, а веровало се да им божанства помажу да препознају која је њихова мисија у животу, како да постану јачи, отпорнији на проблеме, како да пронађу сродну душу, али и исправе неке своје недостатке који нису били свјесни.

Потражите свој знак и сазнајте шта он говори о вама и на шта треба да обратите пажњу...

Перун 24. децембар - 20. јануар

У словенској митологији, Перун је био бог грома и муња, који се на крају претворио у заштитника принца и његовог одреда. Људи рођени под његовим патронатом, без обзира на поријекло, теже да остваре висок положај у друштву. Снажни су духом, сврсисходни и упорни у постизању својих циљева, увијек имају свој став о свему и навикли су да живе по својим правилима. У породици су обично лидери, сви их поштују и цијене. Али постоји нешто што је кључно за овај знак - њихов карактер зависи од тога коју страну живота бирају, “свијетлу” или “тамну”. У првом случају, добро утичу на друге и свет око себе чине бољим. У другом се дешава све супротно. Треба да контролишу своја осећања и емоције, да избегавају негативност и ароганцију.

Стрибог 21. јануар - 20. фебруар

Стрибог се сматрао богом вјетра или атмосфере, који је био у стању да изазове и укроти олују. Људи рођени под његовим покровитељством припадају елементу ваздуха, и зато је тешко замислити овај свијет без њих. Изузетно су интлигентни, у стању су да одржавају разговор о било којој теми, са њима је увијек занимљиво и удобно. Цијене породицу и породичну традицији, воле да проводе време са рођацима и не подносе усамљеност. Истовремено, представници овог знака умију да буду веома раздражљиви и склони томе да намећу своје мишљење, а које сматрају јединим исправним. Са овим карактерним особинама треба да се боре цијели живот. Одлични су пријатељи и несебично се дају, али не воле да их други кртикују.

Род 21. фебруар - 20. март

Словени су Бога породице називали творцем свијета, творцем всионе и главним над свим боговима. Такође је био симбол брака и породице. Имајући ово у виду, рођени у знаку Рода често стављају себе по страни и мисија им је да са другима остваре однос. Укључени су у животе својих пријатеља и познаника, рјешавају њихове проблеме, помажу кад им је тешко, па ча и спасавају сиромашне и он који су “дотакли дно”... У стању су да шармирају све око себе, за све имају разумијевања, а при томе не разумију сами себе. Посебно им је тешко у љубави - не могу да живе без везе, али им је тешко да изаберу партнера. Често остају са партнерима који су њих први изабрали. Треба да науче да се не руководе не само осјећањима, већ и логиком.

Јарило 21. март - 20. април

Јарило је бог прољећне плодности, са којим је повезан нови живот и промјене на боље. Људи који су рођени под његовим патронатом су и главна инспирација у тиму, веома су оптимистични и способни да “разблаже” и најнапетију атмосферу. Имају сјајну ауру, једноставно их је немогуће не приметити! Никада нису лицемери, они заиста воле живот и све људе које су срели успут. Темпераментни су, па је препорука да бирају професију гдје је потребна комуникација, а још боље нека лидерска позиција. Такође имају недостатак на коме треба да пораде - лакогубе живце! А у љутњи, овај знак је страшан! Ње лако ни њиховим партнерима, константно захтијевају да им се пружа пажња.

Лада 21. април — 21. мај

Лада је била богиња љубави и љепоте. Била је заштитница свадби, романсе и пролећних пољопривредних радова. Као и ова богиња, њени представници су веома романтични, сентиментални, праве су естете и гурмани, воле природу, умјетност и све лијепо. Истовремено, одликује их марљивост, спремни су да вриједно раде, знају да зараде, али и да потроше. Недостаци су им што су веома осјетљиви и тврдоглави. Поготово ако ствари не иду онако како желе. Осим тога, хировити су и избирљиви у избору партнера, али ако пронађу своју сродну душу, постају стрпљиви и одани супружници. Мушкарци рођени у овом знаку су спремни да помажу својим супругама, а жене су добре домаћице и мајке.

Љетница 22. мај - 2. јун

Према словенској митологији, Љетница је била жена бога грома и муња Перуна и била је богиња љепоте и среће. Особе рођене под њеним патронатом одликује лакоћа, ентузијазам, смисао за хумор, луцидност и способност да брзо реагују. Воле забаве, упознавање нових људи и путовања. Са њима вам сигурно неће бити досадно! У исто вријеме, и сами су подложни промјенама расположења и могу лако да се обесхрабре. На то посебно треба обратити пажњу, јер у очима других могу да делују превртљиво. Увијек су окружени супротним полом и никада нису дуго сами.

Кострома 3. - 12. јун

Кострома је богиња љета, сунца и жетве. Словени су такође вјеровали да је она била заштитница заљубљених парова. Није узалуд да се особе рођене у овом знаку одликују љубављу, а понекад чак и лакомисленошћу. Најчешће се вјенчају или удају прилично касно, када су потпуно сигурни да су пронашли “своју” особу. По природи, представници Костроме могу да буду превише директни, али су друштвени, весели и оптимистични. Сваку невољу у животу доживљавају мирно, вођени су логиком, а не осјећањима. Осим тога, веома су креативни и талентовани, посебно су добри у писању.

Додола 13. - 21. јун

Словени су Додолу називали богињом муња, грмљавине, кише, лета и ... младости. Особе рођене под њеним патронатом обично су увијек младеу срцу, а такође и помало наивне. Оне могу да гледају на свијет кроз ружичасте наочаре и да у њему виде само љепоту. Одликују се меким и гипким карактером, романтизмом и великодушношћу. Нису амбициозни по сваку цијену, чешће се ослањају на срећу и дарове судбине него на сопствене снаге. Да би нешто постигли у животу, потребан им је ментор или особа која ће их натјерати да се труде и да не одустају. У вези, и они ће се вјероватно ослањати на свог супружника. Не воле да се баве важним питањима, али су одлична подршка и добар пријатељ својој родној души.

Велес 22. јун - 6. јул и

8. - 22. јул

Велес је био други најважнији бог послије Перуна и сматран је за мудраца који је покровитељ умјетности. Особе рођене у овом знаку често су заинтересоване за мистицизам и све спиритуално. Истовремено, воле и свој дом и породицу. Чини се да су цијелог живота тежили да у свему пронађу хармонију и да не мирују на једном мјесту. Имају веома благ и флексибилан карактер. Чини се да је немогуће изазвати свађу с њима. У исто вријеме, имају тенденцију да избегавају проблеме или доносе одлуке без размишљања о ситуацији.

Купало 7. јул

Купало је бог љета и плодности. У његову част, Словени су одржали празник, у коме су се забављали цијеле ноћи и скакали преко ватре. Људи рођени под окриљем Купале обично су душа компаније, такође су веома гостољубиви, воле своје пријатеље и породицу. Иначе, породица је за њих главна ствар у животу. Живот никада не замишљају сами. Штавише, најчешће имају много дјеце. На први поглед, могу да изгледају отворени и једноставни, али то није сасвим тачно. Имају богат унутрашњи свијет и имају тенденцију да задубе у себе, понекад до тачке самоуништења. Током живота треба да науче да прихвате себе онаквима какви јесу, а не да се упуштају у претерану критику. Треба и да се труде да не придају толико значаја материјалним стварима, то их уништава.

Даждбог 23. јул - 23. август
Даждбог је био бог сунца и сунчеве свјетлости, а такође и заштитник вјенчања. Није ни чудо што постоји вијековна традиција склапања бракова од краја јула до краја августа (дакле, у вријеме када влада Даждбог). Особе рођене у овом знаку су љупке, страствене, нестрпљиве природе. Међутим, неке особине морају да коригују, а тешко им је да изабету само једног партнера за живот. Имају много позитивних особина, весели су, отворени, великодушни... Ако нађу посао по свом укусу, не гину им успјех и висока позиција.

Маја 24. август - 8. септембар
Маја је била богиња природе, вртова и њихових плодова. Није изненађујуће што људи који су под њеним патронатом преферирају удобне куће у мирном крају у односу на огромне станове у центру великог града. Такође воле да се опуштају у природи са блиским људима, одликују их љубазност, суптилност, осјећај за пропорцију и благи смисао за хумор. Никада нису груби, ретко губе живце. Маје су одличне жене и мужеви. Једино у њиховом карактеру на чему треба да пораде је претерана склоност ка анализирању онога што се дешава. Требало би да науче да се ослободе брига и да гледају на свијет оптимистичније.

Рожанице 9. - 11. септембар
У словенској митологији Рожанице су се сматрале богињама живота и судбине. Људи који су рођени под њиховим патронатом навикли су да се у свему ослањају само на себе. Њима је тешко или непријатно да прихвате помоћ чак и блиских људи. Такође, најчешће су моногамни и

воле мирне и хармоничне везе. Страствена осјећања за њих су слична опсесији и болести. Вриједни су радници, посебно су одговорни ако воле свој посао. Не прија им тајновистост, више воле отворене односе и лаке комуникације.

Мокош 12. - 27. септембар
Мокош је богиња судбине, породичне среће и просперитета. Људи рођени под њеним покровитељством обично верују у судбину, примећују све њене знаке и теже духовном знању. Без обзира на године, они су мудри и могу да дају заиста добар савјет. Одликују се истрајношћу и одговорношћу, могу да раде данима, а да не примјећују умор. Ипак, умеју да се одморе и опусте. Новац им долази не само кроз рад, већ и у виду поклона и изненађења. Недостаци су што су претерано тврдоглави и мрзовољни. Морају да науче да слушају мишљења других људи и прихвате их онаквима какви јесу.

Сварожич 28. септембар - 15. октобар
Сварожич је био бог земаљске ватре, а сматрао се и покровитељем професија. Људи који су рођени у овом знаку такође не могу да живе без посла или омиљеног хобија. Штавише, они су, по правилу, мајстори свих заната, имају савршен укус, привлачи их све лијепо. Осим тога, веома су шармантни и склони дипломатији. Али то их не спречава да изразе своје мишљење и често изађу као победници из спора. Они воле своју породицу и вјерују у праву љубав за цео живот. Њихове негативне карактерне особине, које би требало искоријенити, укључују ћудљивост и неспособност да одговоре на критику.

Морана 16. октобар - 1. новембар

Морана је била богиња зиме и смрти. Међутим, Словени су вјеровали да се ње не треба плашити, јер ова богиња није наговештавала крај живота, већ му је давала друге квалитете. Ове особе одликује снажан карактер, одлучност, самопоуздање и издржљивост. За њих је борба развој, из које готово увијек излазе као побједници. Остају витални све до краја живота и дуго живе. Што се љубави тиче, у томе им нема равних: мушкарци успијевају да освоје сваког, а жене важе за фаталне љепотице. Одликује их и ригидност, коју би требало да искорене. У супротном, може се десити да рјечју или дијелом повриједе друге.

Семаргл 2. - 22. новембар

Семаргл је бог ватре и ватрених жртава. Такође, вјеровало се да је био гласник између небеског и земаљског свијета. Људи који су рођени под његовим патронатом покушавају да дођу до саме суштине свега, виде циљ и не виде препреке, а често су захтијевни и према себи и према другима. Шта год да предузму, чибне то потпуно посвећенои са страшћу. Исто, иначе, важи и за односе. Спремни су да учине све за свог партнера, воле искрено и дубоко. Истина, захтијевају иста осјећања заузврат. Недостаци ових особа су импулсивност и повремени изливи агресије. Морају напорно да раде да ово искоријене.

Зима 22. - 30. новембар

Словени су Зиму представљали као љепотицу блиједог лика у топлим хаљинама, која је само једним дахом успијевала да замрзне све око себе. Особе рођене под њеним патронатом, на први поглед, такође могу да изгледају неосвојиво и хладно, међутим, након пет минута разговора с њима, схватате да не можете да нађете љубазнију особу. Одликују их племенитост и висок осећај за морал, уздржаност и поштовање принципа. Једноставно им је немогуће наметнути своје мишљење, они јасно знају како да живе, и не подлежу притисцима. Али, никомене намећу своје мишљење. Људе доживљавају онаквим какви заиста јесу. Захваљујући овим особинама, увијек имају много пријатеља, а њихов лични живот је такође успјешан.

Виргон 1. - 10. децембар

Виргон је била богиња болести и смрти. Истовремено, многи Словени су носили амајлије са њеним ликом на посебно важне или чак опасне датуме по њих. Дакле, није имала негативан значај. Људи рођени под окриљем Виргона су обично веома бистре личности. А њихова главна особина је независност. Увијек су сигурни како да живе и не воле да им се дају савјети. Одликују их истрајност и одлучност, прави су борци у животу! Жене често имају мушки карактер, или бар знају да равноправно комуницирају са супротним полом. Често је предмет њихове љубави особа друге националности. Претерана себичност им је недостатак.

Курачун 11. - 23. децембар

У словенској митологији, Курачун је бог зимске сезоне, који заповеда хладноћом и мразом. Особе рођене под његовим патронатом су прави радохоличари, буквално не могу да седе беспослени. Они су одговорни радници који сва своја задужења извршавају. На први поглед, представници Курачуна могу да изгледају не баш друштвени, чак затворени. Међутим, ако се зближите и спријатељите са њима, онда не можете наћи бољег саговорника: они могу да наставе разговор о било којој теми, имају одличан смисао за хумор, а понекад су и оштри на језику. У везама су такође прилично друштвени, са њима се слажу скоро сви знаци овог хороскопа. Једино на шта треба да обрате пажњу јесте здравље. Морају да воде здрав начин живота и вјежбају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана