Како ради хороскоп?

B92
Како ради хороскоп?

Они који вјерују у хороскоп називају га науком, а постоје и они који сматрају да је то чиста глупост.

Још су у стара времена људи гледали у звјездано небо и знали да облици и шеме космичких тијела која се константно померају, морају бити од неке важности. Њихови покушаји да објасне наизглед случајне догађаје у животу (промјену годишњих доба, ратове, економске тешкоће, вријеме) и повежу своје животе са звијездама резултирало је комбинацијом религије и науке – астрологијом.

Вјеровање да позиције звијезда и планета имају неки утицај на живот људи траје до данас. Најбољи примјер за то је хороскоп, који се може свакодневно наћи у скоро свим новинама.

Основе астрологије

Астрологија се бави проучавањем утицаја удаљених космичких објеката, најчешће звијезда и планета на људски живот. Позиције сунца, звијезда, мјесеца и планета у тренутку нечијег рођења одређују његов карактер и, између осталог, утичу на његове љубавне везе и економску ситуацију.

Оно што највећи број људи зна о астрологији је – ком хороскопском знаку припада, што се односи на једно од дванаест сазвјежђа Зодијака. Ово је вјероватно најједноставнији облик астрологије, јер ништа више од датума рођења није потребно да бисте одредили који сте знак сунчевог система. Многи астролози ће вам рећи да је овај облик астрологије толико поједностављен да даје веома ограничене резултате.

Да би добили прецизније тумачење, астролози провјеравају у ком знаку је била која планета у тренутку нечијег рођења. Планете и знакове комбинују са другим елементима, као што су куће и углови, да би формирали сложен и често веома специфичан профил нечије личности, његовог живота и будућности.
Не постоји јединствена теорија и пракса астрологије. Древне културе су практиковале сопствене облике астрологије, који су еволуирали у савремену, западну астрологију. Источне културе су наставиле да практикују своје облике астрологије: кинеска, ведска или тибетанска су међу најпознатијима.

Чак се и у оквиру западне астрологије, значајно разликују методе и размишљања. Неки дјеле астрологију према крајњем резултату који се добија на:

1. Мундана астрологију - користи се за испитивање свјетских догађаја и предвиђање о националним питањима, ратовима и економији.

2. Упитну астрологију - ова грана може даље да се дјели, али се генерално односи на астрологију која се бави прогнозом и анализом у односу на циљеве субјекта или догађаја у животу субјекта.

3. Наталну астрологију – то је оно на шта већина људи помисли када је ријеч о астрологији. Натална астрологија заснива своја предвиђања и анализе на основу датума рођења. Базира се на идеји да је све оно што се некоме догађа повезано са његовим рођењем односно почетком живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана