Астро шефови: Ован је галамџија, Бика се чувајте

conopljanews
Астро шефови: Ован је галамџија, Бика се чувајте

Можда припадате онима који сваког јутра још док пију кафу, осjећају потребу да се врате у кревет и зажмире, не зато што им се спава већ једноставно да би заборавили на посао и оног злотвора од шефа или шефовице који их тамо по цио дан мучи и кињи.

Можда није све тако црно, можда само не умијете да се поставите како треба јер не познајете свог шефа и своје колеге са којима радите. Ево како астролози гледају на сваки зодијачки знак у улози руководиоца, а то што је текст писан у мушком роду не треба да вас чуди, јер су мушкарци далеко бројнији међу онима који руководе. Но, ипак ако имате шефовицу све што прочитате овдје, односи се и на њу.

Шеф Ован

Вјероватно ће ваш први утисак о њему бити да је самоувјерен, одважан и помало разметљив галамџија. Ако сте лијени, незаинтересовани за посао, без креативних идеја, боље пронађите другу фирму, јер ће вам овај шеф загорчавати живот.

Он неће подносити да посао отаљавате траљаво и споро. С друге стране, ако га увјерите да сте потпуно одани, пуни нових предлога, ако сте спремни да често радите прековремено, неће бити великодушнијег шефа од њега. Он презире службенике који су слаткоречиви и дијеле комплименте без мјере, иако у дубини душе жели да буде вољен и поштован. Ни случајно немојте да га варате, јер ће умијети да вас критикује не штедећи осјећања, али ће вам поново пружити шансу ако признате да сте погрешили. Ништа га не може тако унесрећити ако осјети да његови службеници не вјерују у његове способности и могућности.

Ако је фирма на ивици пропасти, може се десити дивно чудо ако се нађе у рукама шефа у знаку Овна, јер он обожава изазове и често их побјеђује. Може вас нервирати тиме што ће улетјати у вашу канселарију трескајући вратима, тражећи да радите суботом, критиковати вас пред свима за грешке и у наступу гњева викати да се све ори, али ипак нећете моћи да не примјетите да је изузетно енергичан, способан, одважан и великодушан. Неће вас гњавити ако случајно закасните или узмете слободан дан - уколико посао због тога не трпи, наравно. Ту и тамо му дајте искрен комплимент, будите српљиви и не узимајте за озбиљно оно што је рекао у срџби. Увијек ће вам пружити шансу да покажете и себи и другима колико сте способни и колико вредите.

Шеф Бик

Први чин: Управо сте се запослили и покушавате да провалите каква је особа ваш шеф. Не можете да се отмете утиску да је у питању љубазна, симпатична добричина. Просто једва одољевате искушењу да га не лупите по рамену и намигнете.

Други чин: Дани пролазе, дешава вам се да закасните на посао - он не реагује, продужили сте паузу за ручак - он се и даље смијешка, измјешали сте бројке у годишњем обрачуну - он има разумјевања! Не можете да повјерујете да се и вам судбина насмијешила и послала вам анђела.

Трећи чин: Одлазите на посао кад хоћете, галамите по ходницима, весели сте и раздрагани, а ваш добри, стари шеф ни да зуцне. Питате се да ли да уопште долазите на посао током мјесеца, када је једноставније да свратите само по плату.

Четврти чин: Чујете да вас ваш добри шеф зове у канселарију. Још са врата вичете 'Добар дан!', он не реагује. Удобно се уваљујете у фотељу и не скидате осмијех са лица. Он је окренут лицем према прозору, окреће се, тешко дише и урличе машући великим бијелим папиром: 'Одлазите! Отпуштени сте!'

Вас износе напоље и поливају вас водом да дођете себи!

Шеф Близанац

Не подлежите првом утиску, јер оно што видите данас, не важи за сутра. Може вам се чинити да је у питању способан, живахан човјек који је у стању да електронском брзином снима све што се дешава, почев од тога да ли се промјенио распоред на вашем столу, до времена колико дуго пијете кафу. Сутрадан већ ће бити ћутљив и нерасположен са хиљаду планова и послова у глави. Не покушавајте да погодите његово расположење, јер ни сам не зна на коју ће ногу устати.

Није му лако да седи на једном мјесту дуже вријеме - јер он мора да буде стално у покрету, па када га угледате како устаје и почиње да шета као звијер у кавезу, скратите причу и пређите што прије на ствар. Такође, примјетићете да је у стању да обавља огроман број послова у кратко вријеме, а запрепастићете се када схватите да то обавља у исто вријеме. Он је створен за динамичне полсове у којима барата са пуно информација, путује, брзо одлучује. Сигурно ће прва ствар коју буде пожелио да уради када постане руководилац да измјени дотадашњи начин рада. Традиција на њега неће оставити никакава утисак.

Типичан шеф Близанац је онај што стално прави нов размјештај у својој канселарији и до лудила доводи своју секретарицу тиме што јој стално диктира нов радни рспоред. Ипак, има једна ствар са којом сигурно можете да рачунате - никада вам неће бити досадно. Његово мишљење је флексибилно и ако почнете да се расправљате са њим, прије него што схватите како, већ ћете, изаћи из канселарије разувјерени са неким блесавим осмијехом на лицу. Он има одличан смисао за хумор, тако да прије можете да га придобијете неким добрим вицем него јадиковањем. Уживајте са својим шефом док можете, јер чим осјети да је постигао задовољавајући пословни успјех, почиње да се досађује и не жури новим изазовима.

Шеф Рак

Прије него што почнете да свог вриједног, озбиљног, шефа разгалите и освојите духовитим вицевима, знајте да Ракови не трпе шале и неозбиљности. Наравно, то важи искључиво за посао. Прави моменат за тако нешто би била, рецимо, пауза за ручак. То не значи да је он робот у људском облику, већ ћете, једноставно, много боље проћи ако се уредно облачите и чешљате, бисто и брзо мислите, него ако причате вицеве и засмијавате колеге. Шеф Рак је у послу само ради једног циља - да зарађује новац. И ту је тачка.

Чувајте се његовог памћења, јер тај памти као слон. Шеф Рак ријетко заборавља, а то укључује вријеме када долазите на посао, када одлазите и колико пута одлазите у купатило да оперете руке. Такође, памтиће и оно вријеме када сте остајали прековремено и помагали му да заврши посао. И умијеће да вас награди и то великодушно.

У суштини, он је изузетно осјећајан човјек, њежан и помало несигуран у себе. Када је повријеђен, а то је много чешће него што мислите, повлачи се у свој оклоп. Људима је тада обично жао и обећаће све само да га извуку из таквог стања. Он ће умијети да разумије сва ваша осећања, нарочито она неизговорена. Добро је радити са њим. Моћи ћете много да научите, а оно што је најважније научићете шта је то промишљеност и фер-плеј. Он је веома љубазан и поштен човјек кога дира у душу окрутност и несрећа. Ако су ваше намјере озбиљне и срце постојано, подржаће вас у личним проблемима и тешкоћама.

Шеф Лав

То вам је као да радите за краља. Његова канцеларија ће, без сумње, бити лијепа, укусно сређена, са понеким скупоценим детаљем, а нико као ваш шеф неће умијети онако удобно да се завали у кожну фотељу и оданде диктира наређења. Не плашите се да ће вас замарати ситницама, то подразумијева могућност вашег повременог продужавања пауза, али и ситницу да ћете често бити у ситуацији да довршавате извјештаје које он започиње драматичном реченицом и ноншалантно вам препусти да се ви са тиме гњавите. 'И немојте да журите, нека то буде готово за три минуте!' - имаће обичај овако да вам каже.

Обожаваће сараднике који су пуни паметних идеја, али ће често и присвајати те идеје, дубоко увјерен да их се баш он сјетио, а не ви. Такође, може се десити и да вам пред крај рада ували брдо писама које можете 'полако и без журбе' да завршите до сутра у седам ујутро. А, када то и урадите, гледајући га закрвављених очију, можда ће само мрзовољно примјетити да вам је сто крајње неуредан. Да, да, помислићете да је крајње незахвалан и себичан, али, ипак, није тако. Умијеће да вам помогне да ријешите масу својих проблема, почев од мале плате, до запошљавања далеког рођака који је дошао из унутрашњости.

Само будите оригинални, не узбуђујте се лако, повремено му ласкајте, а ако баш морате да му противречите, нека ваше НЕ буде у укусном сендвичу између два комплимента. Он је, ипак, само симпатична добричина и сигурно нећете моћи да одолите његовом шарму који шири око себе као Сунчеве зраке.

Шеф Дјевица

Удахните ваздух, отворите четворо очију, будите педантни, радите до посљедњег атома снаге, не пропуштајте ниједну ситницу, облачите се и чешљајте уредно, не закашњавајте, никада и нигде не грешите или бар не признајте ако вам се случајно то деси, радите прековремено, будите геније у својој струци, често мршави и болешљиви и бићете слика и прилика свога шефа.

Да, он је заиста такав, а трагично је што ће тражити и од вас да будете исти (изузев онога о ваздуху, мршавости и болешљивости). Немојте се, ипак, прапасти више него што треба - шеф Дјевица ће бити потпуно праведан када су у питању одсуства и плате и добићете тачно онолико колико и заслужујете, ни мање ни више. Нећете живети у неизвесности сутрашњице, све ће зависити искључиво од квалитета вашег рада. Такође, никада од свог шефа Дјевице нећете доживјети да вас брука пред колегама, избацује из канселарије, урла по ходницима или нема разумјевања за ваша боловања или оправдана одсуства. Радићете тачно оно што ви будете жељели, а рецепт је врло једноставан - будите без иједне грешке.

Шеф Вага

Врло брзо ћете бити поласкани тима што ће вас шеф питати за мишљење при рјешавању неког проблема. Не бојте се да је то његов тренутни хир, њему је заиста важно шта ви мислите о томе. И ви и још мали милион његових службеника, почев од распјеване чистачице која гланца ходнике, па до човјека из синдиката. Он је веома неодлучан, сваки пут, када се треба определити само за једну варијанту. То је добро, јер никада неће одлучити нешто брзоплето, не сагледавши то из свих углова. Чак ће се сјетити и оне могућности која никоме живом не би пала на памет. Наравно, то може бити и лоше, јер је вријеме за доношење одлуке ограничено, па док се он смисли...

У принципу, не би требало ништа лоше да очекујете од свог шефа Ваге. Он је човјек углађених манира, праведан и хуман, а једино неће имати разумјевања за неискреност, простаклук и буку. Зато поправите ђонове да не шкрипе и будите као и он одмјерен и праведан. Не замјерите му ако се у једном периоду понаша као највећа шкртица у граду, а онда глуми Деда Мраза по предузећу, то је посљедица уравнотежавања његових тасова. Такође, од благог, кротког човјека лако може да се преобрази у мрзовољну, агресивну звијер закрвављених очију са подочњацима до пола образа. У тим фазама га не изазивајте, склоните се негдје и чекајте да прође. Уосталом, само се сјетите како драг и неодољив може да буде и ваша љутња ће одмах престати. Није му лако, вјерујте, ипак је он само једна нашаћена Вага у вечној потрази за равнотежом.

Шеф Шкорпија

Ако сте, испрепадани читањем особина мушкарца и жене рођених у знаку Шкорпије помислили да ће ваш шеф да се од слијепог миша преображава у дугајлију са црним плаштом и дугим очњацима, не бојте се. Он није вампир, он је Шкорпија. То значи да ће умијети да буде јако симпатичан иза свог полираног стола, онако сталожен и тихог гласа. Не потцјењујте га - то је живи човјек - рендген који ће знати све о вашем начину рада, слабостима, породичном животу, па и о томе да ли се ваша сестра виђа са ожењеним човјеком, дакле, о свему што желите и не желите да кажете.

Како је он то сазнао, нема појма. Нећете знати ни ви. Вјероватно има неко посебно чуло за такве ствари. Никаква стратегија вам није потребна, јер, као што је већ речено, све ће знати прије него што било шта покушате. Препоручљиво је да не ласкате превише, а и уопште, јер је сумњичав преко сваке мјере. Било какав наговјештај лажи или неискрености неће подносити.

А, има и невјероватну меморију и моћ запажања. Тачно ће знати колико пута сте глумили да сте у послу оног тренутка када је наишао, а када сте заиста били у гужви. Све у свему, он и није тако лош, уосталом, којем шефу бисте могли да повјерите своје мрачне тајне, а он да се и даље онако симпатично смешка и никоме ништа не прича?

Шеф Стријелац

Нећете знати шта да мислите о њему. То је прва фаза која може потрајати све док вам он буде шеф. Није ствар у томе да је у питању тајанствена особа или неки дволичан тип, сигурно. Потребне су вам чаролије да би сте се навикли на Јупитеровог директора. Он је великодушан, весео тип, али који дубоко вјерује да сви желе да чују истину. На жалост, то чини тако тактично, да ће вас та истина бољети као нагњечен прст, данима. Када види да је некога повредио, претвара се у саму душу покајничког кајања, па се извињава и објашњава, још више погоршавајући ствар.

Биће тренутака када ћете га мрзити из дна душе. Такође, никада нећете знати гдје је у тренуцима када вам њавише треба. Скупите ли храброст и аргументима повређеног праведника пожелите да му набројите ране које вам је нанео, боље одустаните. Он се ионако неће промјенити, а зашто да губите драгоцено вријеме? Осим тога, зар он нема врлина? Прије свега, ретко је чангризав. Само понекад, када неко покушава да му угаси ватру ентузијазма или почне да га дави досадним стварима. Друго, увијек је фер када су у питању боловања и годишњи одмори. Треће, ви му се на неки начин дивите, јер је идеалиста и свом снагом се бори да те идеале оствари. Некако је узбудљиво бити поред неког ко брани изгубљене случајеве. Четврто, врло је забавно радити за њега и временом ће вам постати све дражи. Наравно, ако га можете поднети.

Шеф Јарац

Када га први пут угледате иза великог, полираног стола онако озбиљног, конзервативног и помало мрзовољног, помислићете да сте угледали персонификацију бога директора. Он то и јесте. Такође, он је и очинска фигура, строг и праведан. Инсистираће на извршавању задатака, а тешко ономе ко му се супротставља! Глас му је обично опор и тих, осим када експлодира због нечије глупости и непажње. Ријетко ће давати комплименте и ласкати. Међути, биће саосјећајни слушалац личних проблема својих радника и доживљаваће своје подређене као велику породицу, с тим да јој је он увек на челу, наравно. Иако може да буде груб, у души је веома нежан и стидљив. Пријаће му ситни знак пажње, мада ће се правити да га није приметио. Невјероватно је способан у пословном свијету и држаће све конце у својим рукама.

Захтјеваће од вас пристојно понашање и марљив рад без кукњаве и зановјетања. Не лакирајте нокте у радно вријеме, не сјевајте у мини сукњи по канселарији и не брбљајте трачеве у сусједној соби, ако сте његов радник. Јарчеви поштују скрупулозно понашање. Он заиста није ледени окрутник и тиранин. Покушајте да га видите онаквим какав заиста јесте, стидљив и осјећајан са жељом да буде весео и необуздан, али коме захтјеви за поштовањем реда, система и ауторитета то не дозвољавају.

Грдиће вас када погрешите, умијеће да буде мрзовољан и досадан, али никада вас неће оставити на цједилу нити залупити вратима када га молите. То није занемарљиво, зар не?

Шеф Водолија

Шеф у знаку Водолије је тако честа појава, отприлике као снијег у мају. Прије свега зато, јер би се прије одрекао новца и свега што он носи, него што би радио од седам до три. Рутина, састанчења, галамљења у глас и притисак ка доношењу одлуке у стању је да просјечног Водолију натера да узјаше свој бицикло и побјегне у свет. Међутим, ако се којим случајем тај тип и нађе на мјесту вашег руководиоца можете мирно одахнути. Слободно обујте своје бијеле чизмице са крзном опточене штрасом и долазите на посао на тротинету ако вам је воља, он се неће згражавати. За њега је туђа индивидуалност и туђа ствар и нека свако удара у своје ћемане, он неће мрднути ни обрвом.

Наравно, то не значи да ћете моћи и према послу да се понашате како вам падне на памет. Бити ексцентрик и индивидуалац је једна ствар, а добар радник друга. Иако је ваш шеф крајње нековенционалан, ако је већ рјешио да се бави овим послом, онда ће то радити како ваља. Дата ријеч је за њега светиња и најјачи закон. Само питајте оне који су га слагали како су прошли. Зато је најбоље не искушавати његову доброту. Држите се обећања, не лажите га, не будите себични, лијени и окрутни и живот ће вам се претворити у бајку. Уживајте са својим шефом Водолијом, јер је ријетка птица. Слободно се размахните својом креативношћу, а ако га затекнете да на ролшулама долази на посао, не чудите се - он је човјек Урана.

Шеф Риба

Да бисте било шта разумјели у вези са њим, добро је знати да ваш шеф живи у два свијета. Први, онај значајнији за њега, је свијет снова, имагинације и нада, а онај други је свијет у коме смо ви и ја.

Дакле, ако га ухватите како безизражајно буљи кроз прозор или је мрзовољан и депресиван, певушите неку веселу пјесмицу, радите свој посао и не дирајте га. У том стадијуму је много боље избјегавати га. Други стадијум је стадијум ентузијасте, креативца и духовитог типа. Тада уживајте и веселите се заједно са њим.

Ипак, мора се признати да је шеф Риба некако пристрасан према креативним радницима у својој фирми. То, наравно, не значи да ће моћи да живи без оних других, стамених и марљивих који запажају сваки детаљ и непопустљиви су према кршењу правила. Они су му чак неопходни. Један од разлога је тај што је ваш шеф прилично несигуран у досадним, економским запетљанцијама, а други разлог је јер је ужасно попустљив према молбама својих радника, па се заштитио зидом вјерних службеника мање сентименталних од њега. Њему је ужасно тешко да каже 'не' и залупи вам врата пред носом, па се на вријеме обезбједио.

Може вам се учинити да је другачији, док игра улогу чврстог реалисте, али увијек га можете лако открити. Само се сјетите како је он једини, иако никоме нисте рекли, умио да вас утјеши када су вам дошли црни дани и напустио вас младић поневши са собом све заједничке снове. Како је то сазнао? Никада нећете открити. Таквих нема много. Зато је он ријетка риба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана