Звjездано јато јури према Земљи брзином од 3 милиона km/h

Independent
Звjездано јато јури према Земљи брзином од 3 милиона km/h

Галаксија је избацила јато звијезда према Земљи које се крећу брзином већом од 3 милиона километара на сат, али ће, на сву срећу, промашити нашу планету и „отпловити кроз празнину између галаксија за цијелу вјечност", тврди Харвард-Смитсонијан Центар за астрофизику, пише британски Independent.

Астрономи нису сигурни зашто је ово звјездано јато – названо HVGC-1, избачено толико великом брзином. Једна могућност јесте да је та галаксија имала двије супер-масивне црне рупе у свом језгру, сматрају експерти, којима су се звијезде приближиле исувише близу. Црне рупе су потом избациле ово јато звијезда попут праћке.

Те црне рупе створене су прије много година сударом двије галаксије које су се спојиле у једну – судбина која очекује у Млечни пут када се судари са Андромедом.

Ово јато открили су астрономи који проучавају галаксију и који су на почетку мислили да је њихова брзина резултат неке грешке. Они су пратили М87 галаксију и простор око ње већ годинама док компјутер анализира податке и активности јата и потом шаље узбуну астрономима уколико наиђе на необичне податке.

Међутим, истраживачи су били прилично изненађени када су открили да њихово посљедње откриће заправо није грешка.

„Астрономи су и раније наилазили на одбјегле звијезде, али ово је први пут да смо наишли на цијело јато њих", изјавио је Нелсон Калдвер из Центра за астрофизику.

Ова велика брзина значи да ће јато успијети да побјегне из галаксије и отплови у међугалактички простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана