Звијезда слична сунцу прогутала планету у Млијечном путу

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Научници су по први пут посматрали како удаљена звијезда ''гута'' планету величине Јупитера, након чега је избацила још увијек непознат материјал у форми неког, како су научници саопштили, ''енергетског подригивања''.

Како преноси Ројтерс, звијезда је толико порасла да је њено гравитационо поље усисало планету, као и да се звијезда налази у нашој галаксији, Млијечном путу, и то на око 12.000 свјетлосних година удаљености.

Наводи се да је та звијезда стара око 10 милијарди година, односно да је дупло старија од Сунца, и да је својим саставом и величином некада била иста попут Сунца, те да се тренутно налази у фази ''црвеног џина''.

Звијезде ''црвени џинови''  нарастају временом и могу бити веће и до сто пута од свог првобитног обима, када почну да ''гутају'' оближње планете.

Три планете које се налазе најближе Сунцу, односно Меркур, Венера и Земља, задесиће иста ова судбина за око 5 милијарди година, што је вријеме за које се очекује да је Земљи потребно да достигне ту величину, саопштио је научни сарадник на Институту за астрофизику МИТ Кавли, Кишалај Де.
 ''Планета је почела да пролази кроз атмосферу звијезде баш као сателит који је пао у Земљину атмосферу. Што је планета дубље пала у атмосферу звијезде, то је гушће њено окружење и брже се вукла ка звијезди'', рекао је коаутор судије, професор Морган Меклеод.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана