Зора напустила орбиту астероида Веста

Агенције
Зора напустила орбиту астероида Веста

Вашингтон - Америчка истраживачка сонда Дон /Зора/ изашла је из орбите Весте, највећег астероида у Сунчевом систему, и кренула ка патуљастој планети Церес, до које ће стићи у фебруару 2015. године, саопштила је америчка NASA.

Сонда је напустила Весту послије скоро годину дана током којих је, кружећи око астероида, мапирала до сада необрађени дио његове површине, наводи се у саопштењу.

“Ова сазнања ће помоћи научницима да открију неке тајне нашег Сунчевог система, укључујући како је настала наша Земља”, наводи NASA, а преноси АФП.

Веста и Церес налазе се између Марса и Јупитера, а подаци са антенске мреже за посматрање дубоког свемира потврдили су да је сонда изашла из орбите астероида.

Дон је лансирана 27. септембра 2007. године, опремљена је камером високе резолуције и паром спектометра.

Сонда је тешка 1,2 тона, дугачка је 1,64 метара и широка 1,27 метара. Напаја се електричним мотором са јонском пропулзијом, што јој омогућава да путује далеко великом брзином.

Патуљаста планета Церес откривена је 1801. године. Ова сфера у пречнику има 960 километара и састоји се од густе залеђене воде која окружује стјеновито језгро.

Она је одлуком Међународне астрономске уније 2006. године сврстана међу “патуљасте планете” нашег Сунчевог система, заједно са Плутоном и Ерисом.

Веста је откривена 1807. године. То је велика стијена неправилног облика са језгром од жељеза и без трагова воде. Њен пречник је 520 километара.

Сонда Дон прећи ће укупно 5,1 милијарди километара током своје мисије у коју је уложено 466 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана