„Зомби лед” са Гренланда подићи ће ниво мора за 30 центиметара

ГС
 „Зомби лед” са Гренланда подићи ће ниво мора за 30 центиметара

Губитак леда на Гренланду подићи ће ниво мора за скоро 30 центиметара до 2100. године, наводи се у студијама.

Огромни ледени покривач Гренланда због климатских промјена, за шта је крив човјек, убрзано се топи, што за посљедицу има повећање нивоа мора.

„'Зомби лед' на Гренланду настаје топљењем ледених површина због све мање снежних падавина”, истакао је Вилијам Колган, глациолог Геолошког завода Данске и Гренланда.

Истраживања која су објављена у часопису Journal Nature Climate Change, показују да ће се 3,3 одсто леденог покривача Гренланда отопити, што је 110 трилиона тона леда.

Огроман ледени покривач на Гренланду, према предвиђањима, требало би да подигне ниво мора за скоро 30 центиметара до краја овог вијека.

Научници су упозорили да је топљење неизбјежно чак и ако свијет одмах престане да емитује гасове са ефектом стаклене баште, који загријевају планету.

Гренландски ледени покривач је највећи послије оног на Антарктику. Научници упозоравају да би се ниво мора могао подићи за чак седам метара.

Научници из Белгије, Данске, Финске, Норвешке, Холандије, Швајцарске и САД спровели су студију помоћу сателитских мјерења губитака леда на Гренланду и облика ледене капе између 2000. и 2019. године.

Климатске промјене су због сагоревања фосилних горива продужиле леда на Гренланду и довеле до повлачења глечера и ледене капе ове острвске земље.

Повећање глобалног нивоа мора за један метар имало би велике посљедице по заједнице које живе на обалама, што пријети да расели скоро 200 милиона људи до краја вијека.

У приобаљу живи око 40 одсто укупног становништва САД, преноси РТС-рс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана