Знате ли шта уклања бол једнако као и љекови?

Vlm/Magazin.hr
Знате ли шта уклања бол једнако као и љекови?

МАЈАМИ - Угодна масажа најбоље је што можете направити за себе ако се осјећате исцпрљено или се само желите мало наградити. Научници су наиме открили као добра масажа за организам чини много више од пуког опуштања мишића.

'Масажа смањује упале на молекуларној разини, односно на неки начин имитира дјелововање таблета против болова. Такође потиче раст нових митохондрија, стваратеља енергије у станицама', стоји у наведеном истраживању објављеном у часопису Science Translationial Medicine.

Олакшање болова које се повезује с масажама највјеројатније укључује исте механизме које активирају протуупални лијекови, тврде nau;nici.

'Потенцијалне добробити масаже могле би бити корисне за шири спектар индивидуалних терапија посебно код старијих особа са мишићним или коштаним povredama те код пацијената са хроничним обољењима', објаснио је вођа студије доктор Марк Тарнополскy са Универзитета McMaster у Канади закључивши како је њихова студија доказ да се масажа може оправдано користити у медицинске сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана