Знате ли шта би се десило када би сви људи на Земљи скочили истовремено? (ВИДЕО)

Б92
Foto: Илустрација

Помислите ли икада шта би се догодило када би сви људи на планету Земљи скочили у исто вријеме?

Један физичар и његова екипа спровели су експеримент за  BBC-jev Earth Lab и објаснили какве би посљедице биле.

Потрес је проузроковао промену брзине којом се Земља врти

На ово истраживање подстакла их је чињеница да је 2011. године потрес који је погодио Јапан повећао брзину којом се Земља врти, а то је скратило наше дане за 1.8 микросекунди.

Група од 50.000 људи скочила је у исто вријеме

Искористили су групу од 50.000 људи која се налазила на Reading Festivalu који се одржава у Енглеској. Окупљени су у ритму музике сви у исто вријеме скакали, а он је измјерио кретање са удаљености мало веће од једног километра.

"Са мало математике могу то повећати и видјети шта би се догодило када би сви на Земљи скочили у исто вријеме и би ли то промијенило брзину којом се Земља врти", објаснио је физичар прије експеримента.

Открио је да су овим скакањем успјели да створе мали потрес од 0.6 према Рихтеру. Али, закључио је да то није довољно да утиче на Земљу.

"Потреси не утичу на окретање планета док не досегну најмање осам ступњева по Рихтеру, а за то би вам требало седам милиона пута више људи него што тренутно живи на планету Земљи", рекао је физичар.

"Дакле, не може се помјерити планета ако сви скоче у исто вријеме... Не можете чак ни промијенити колико се брзо врти. У томе уопше нема истине", закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана