Знате ли од чега се праве жвакаће гуме?

GS
Знате ли од чега се праве жвакаће гуме?

Хтјели ми то признати или не - неки од нас конзумирају храну за коју заправо не знамо од чега је направљена. Иако је технички не једете, састав жвакаће гуме такође изненађује људе.

Некада су се жваке правиле од сока дрвета Саподила. "Би Би Си Сајенс Фокус" каже да већина компанија сада користи супстанцу звану полиизобутилен за производњу жвакаћих гума. То је главна компонента бутил гуме, ствари која се често користи за аутомобиле, али и за различите намјене у домовима, као и за медицинске производе.

Полиизобутилен се мијеша са пластификаторима и материјалима (сви се користе за производњу хране) како би смјеса гуме била погодна за жвакање.

Састав жвакаће гуме састоји се од гумене базе или језгреагуме, која може, али и не мора бити премазана. База гуме се састоји од нетопиве гумене базе (смоле, хумектанти, еластомери, емулгатори, пунила, воскови, антиоксиданси и омекшивачи), заслађивача и арома. Премаз се може састојати од, на примјер, заслађивача, арома, бојила и воћних киселина.

Приликом израде жвакаће гуме, база гуме се топи у миксеру уз загријавање, а затим се полако додају остали састојци и мијесе док маса не добије конзистенцију.

Студије су откриле да жвакање жвакаће гуме током обављања задатака може побољшати различите аспекте можданих функција, укључујући будност, памћење, разумијевање и доношење одлука.

Занимљиво је да су неке студије откриле да жвакање жваке може бити мало ометање на почетку, али би вам могло помоћи да се фокусирате на дужи период.

Жвакаћа гума би чак могла бити корисна алатка за оне који покушавају смршавити. То је зато што има мало калорија, а даје вам сладак укус без негативног утицаја на вашу исхрану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана